"POJEFITINIĆEMO GORIVO": Naftni distributeri poručili da će poštovati Uredbu Vlade RS - Glas Regije

„POJEFITINIĆEMO GORIVO“: Naftni distributeri poručili da će poštovati Uredbu Vlade RS

Nije učitano

Foto: Glas Regije

Gorivo u Republici Srpskoj pojeftiniće za oko pet do deset feninga po litri, zbog nove Uredbe koja je ograničila maržu distributerima nafte i naftnih derivata u maloprodaji – kažu za Srpskainfo u Grupaciji naftnih distributera pri Privrednoj komori RS.

Ovo se, kako tvrde, ne odnosi na područje Hercegovine, gdje je cijena trenutno nesto viša i gdje ce doći do “značajnijeg sniženja cijena”.

– Distributeri nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj postovaće Uredbu Vlade RS o ograničavanju marži, ali će istovremeno uputiti inicijativu Republičkom štabu za vanredne situacije i Vladi RS da se Uredba izmijeni i da se u njoj nađe i ograničena minimalna marža na trgovinu naftom i naftnim derivatima u visini od 20 pfeniga po litru. Na taj način distributeri žele da se zaštite od onih kojima distribucija nafte i naftnih derivata nije osnovna djelatnost i koji vrše damping cijene i time ugrožavaju distributere koji posluju u skladu sa postojećim propisima – poručuju iz ove Grupacije.

Vlada RS je juče donijela Uredbu o ograničivanju marže za trgovce na veliko naftnim derivatima. Maksimalna marža u veleprodaji je 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata.

U Ministarstvu trgovine tvrde da Uredbom žele da zaštite ekonomske interese građana.

– S obzirom na to da je u proteklom periodu došlo do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te u tom smislu i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata, na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata – istakli su u Ministarstvu.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *