PLATE NI BLIZU TROŠKOVA: Četvoročlanoj porodici u Srpskoj samo za hranu treba 760 KM - Glas Regije

PLATE NI BLIZU TROŠKOVA: Četvoročlanoj porodici u Srpskoj samo za hranu treba 760 KM

Nije učitano

Foto: Ilustracija

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u septembru ove  godine iznosila je 1.026 KM i veća je za jednu KM u odnosu na prosječnu  platu isplaćenu u avgustu mjesecu ove godine.

Sindikalna potrošačka korpa za septembar 2021. godine iznosila je 1.955 KM i prosječna plata ju je pokriva sa 52,5 odsto, podaci su Saveza sindikata RS.

– Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u septembru trošile za nabavku prehrane – 757 KM, za stanovanje i komunalne usluge – 560 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva – 109 KM. Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 151 KM, higijena i njega zdravlja 92 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 83 KM – navodi se u saopštenju.

Najveća prosječna plata u septembru, isplaćena je u oblasti  finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosila je 1.592 KM, a najnižu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu, čija je prosječna septembarska  plata iznosila 748 KM.

Niske prosječne plate u septembru 2021. godine primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 821 KM, zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 766 KM, u trgovini 792 KM, kao i  u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva 765 KM.

(IZVOR: Srpskainfo)

1 komentar na “PLATE NI BLIZU TROŠKOVA: Četvoročlanoj porodici u Srpskoj samo za hranu treba 760 KM

  1. Joj kolko nas ima nemamo vise od tog minimalca od 560km platu. Vidi to inspekcija kolko se uplacuje radnicima, o kakvim vi platama vecim pisete?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *