Ovaj napitak je gori od kafe kada je u pitanju bjelina zuba - Glas Regije

Ovaj napitak je gori od kafe kada je u pitanju bjelina zuba

Nije učitano

Iako se do sada mislilo da su tamni i obojeni napici poput kafe, crnog vina i nekih gaziranih sokova najodgovorniji za fleke na zubima, to i nije u potpunosti istina.

Naime, čaj gorkog ukusa je koban za bjelinu zuba, što je i naučno objašnjeno.

Istina je da čaj zbog visoke koncentracije tanina više oboji zube od kafe, rekla je dr stomatologije Ina Čern za „Wellandgood“ i objasnila da su upravo tanini ti koji daju gorak ukus čaju.

„Količina tanina u bilo kojoj vrsti čaja varira u zavisnosti od proizvođača, ali je sigurno reći da crni i ulong čajevi imaju najveću količinu tanina, dok zeleni čaj ima mnogo manju količinu“, kaže dr Čern, i dodaje sa su biljni čajevi ipak dobri za zube.

Čajevi bez tanina uključujći i većinu onih bez kofeina ili one od biljaka poput đumbira, šipka, kamilice, jasmina i hibiskusa  su dobri za zdravlje zuba.

Čern je dala i par saveta ljudima koji vole da piju čaj, kako ne bi morali da razmišljaju da li će naškoditi besprijekornom osmijehu.

„Dodajte mlijeko ili zamjenu za mlijeko u čaj. To će mu posvetliti boju i time će manje ‘ofarbati’ zube. Nakon čaja možete popiti malo vode i na taj način ih isprati, dok će ispijanje čaja sa slamkom smanjiti kontakt tečnosti sa zubima“, dodala je. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *