Osumnjičeni za milionsku krađu vraćeni na posao: Skandalozna odluka rukovodstva ŠG “Borja” - Glas Regije

Osumnjičeni za milionsku krađu vraćeni na posao: Skandalozna odluka rukovodstva ŠG “Borja”

Nije učitano

Radnici Šumskog gazdinstva “Borja”, koji su osmunjičeni da su ovo preduzeće oštetili za više od milion maraka, vraćeni sa na posao, jer je protiv njih obustavljen disciplinski postupak, saznaje Srpskainfo.

Tako su Mićko Markovac, Milovan Gotovac, Zoran Gavrić i Milomir Kršić vraćeni na posao, iako MUP Republike Srpske vodi protiv njih jednu od najvećih istraga do sada, kada je riječ o krađi šuma.

Podsjetimo, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske krajem aprila Tužilaštvu su podnijeli izvještaj protiv Stojana Božića, Zorana Gavrića, Milomira Kršića, Mićka Markovića, Milovana Gotovca, Mladena Markočevića i Srđana Klječanina.

Njih policija tereti da su, činjenjem više krivičnih djela, ovom preduzeću nanijeli milionsku štetu.

Ogorčeni radnici

Protiv radnika ŠG “Borja” se vodio disciplinski postupak i oni su bili udaljeni s posla. Međutim, donesena je odluka da se disciplinski postupak privremeno obustavi, odnosno da ne traje dok se ne završi krivični postupak protiv njih. To je automatski značilo njihov povratak na posao.

Zaposleni u ŠG “Borja” ogorčeni su odlukom direktora i Upravnog odbora,. Tvrde da se to nije smjelo desiti.

– Radi se o ljudima koji su uništili ŠG “Borja” i koje su naše preduzeće doveli na sam rub propasti. Sada su vraćeni na posao i mi ih svakodnevno srećemo, a znamo da su oni krivi što nam plate kasne po nekoliko mjeseci – kaže jedna od radnica ovog preduzeća za Srpskainfo.

Dodaje da je strašan zločin koji su oni počinili nad šumom i da se radi o desetinama hiljada nelegalno posječenih stabala. 

Direktor ćuti

Juče smo pokušali provjeriti i sa v.d. direktorom ŠG “Borja”, Nenadom Dušanićem, zbog zbog čega je pomenuta četvorka vraćena na posao. U kratkom razgovoru je samo rekao da je na nekom sastanku i da ne može pričati.

Zatim smo pozvali i predsjednika sindikata u ovom šumskom gazdinstvu i u JP “Šume RS”, Dušana Markovića, koji je za Srpskainfo potvrdio da su se pomenuti radnici vratili na posao.

– Tačna je informacija da su se ti radnici vratili na posao. Protiv njih je privremeno obustavljen disciplinski postupak, do okončanja krivičnog postupka, pa su vraćeni na posao – kaže Marković.

Dodaje da oni nisu vraćeni na ista radna mjesta, već da su raspoređeni u skladu sa svojom stručnom spremom.

Istraga

Prema nezvaničnim informacijama, Stojan Božić je osumnjičen da je počinio brojna krivična djela tokom 2020. godine kao direktor ŠG “Borja”.

On je to počinio na način što je preduzeća “Klječanin Kompani” Teslić i “Drvo Eksport” Teslić, stavio u povoljniji položaj prilikom dobijanja pogodnosti prilikom izvođenja radova u šumarstvu, te kupovine i prometa šumskih drvnih sortimenata, iako je znao da ova preduzeća vrše nelegalnu eksplotaciju šumskih drvnih sortimenata i druge nezakonite radnje, a s tim u vezi nije preduzeo bilo kakve mjere u cilju sprečavanja. Pored toga, potpisao je interni prijedlog o imenovanju primača i otpremača za odjel 200, RJ Očauš, zatim retroaktivno donio rješenje o imenovanju četvrtoosumnjičenog Markovića i petoosumnjičenog Gotovca, kako bi na taj način pokrio otpremu koje nije bilo.

Gavrić se sumnjiči da je kao rukovodilac RJ Čečava, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavjesno postupao u vršenju službe iako je bio svjestan da usljed toga može nastupiti veća imovinska šteta, koja je i nastupila, odnosno da je u namjeri da spriječi ili oteža dokazivanje u službenu ili poslovnu ispravu unio neistinite podatke koji se odnose na realizaciju izvođačkog projekta za šumske odjele u RJ Čečava, u kojima je od strane privatnog preduzeća “Drvo Eksport” izvršena bespravna sječa stabala, koje je kasnije radi prometovanja kupilo i transportovalo preduzeće “Klječanin Kompani”.

Imovinska šteta

Milomir Kršić je tokom 2020. godine na području Teslića kao rukovodilac u RJ Očauš, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavjesno postupao u vršenju službe, iako je bio svjestan da usljed toga može nastupiti veća imovinska šteta, koja je i nastupila.

On je u namjeri da spriječi ili oteža dokazivanje, lažno postavio znak o svojini na nepokretnosti, te u službenu ili poslovnu ispravu unio neistinite podatke. Sve navedeno izvršio je na taj način što je za odjel u RJ Očauš, u cilju prikrivanja neregularnosti u RJ Čečava, sačinio interni prijedlog o imenovanju primača Markovića i otpremača Gotovca kako bi prikrio otpremu iz šumskih odjela u RJ Očauš, za privatno preduzeće “Klječanin Kompani”, a otpreme u stvarnosti nije bilo. Zatim je sve navedeno uveo u materijalnu knjigu, odnosno knjigu faznog kretanja, u kojoj se nalaze osnovni podaci o sječi, privlačenju i otpremi šumsko-drvnih sortimenata.

PRIKAZIVALI LAŽNO STANJE
Marković i Gotovac se sumnjiče da su izvršili fiktivni prijem i otpremu šumskih drvnih sortimenata za privatno preduzeće “Klječanin Kompani”, o čemu je Marković popunio predviđene službene evidencije, prikazujući na taj način lažno činjenično stanje.
Oni su naknadno u krugu firme Nova Borja A.D. Teslić, gdje su se nalazila dva stovarišta sa šumsko-drvnim sortimentima firme “Klječanin Kompani”, šumarskim čekićem koji su dužili žigosali šumsko-drvne sortimente i postavljali pločice za njihovo obilježavanje, iako su znali da navedeni šumski drvni sortimenti ne potiču iz RJ Očauš.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *