Održana 10. redovna sjednica Skupštine opštine Šamac - Glas Regije

Održana 10. redovna sjednica Skupštine opštine Šamac

Nije učitano

Odbornici Skupštine opštine Šamac su na redovnoj 10. sjednici usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta opštine Šamac za prvih šest mjeseci ove godine, a glavna odlika izvršenja je da je ostvaren suficit u iznosu od 65.000 КM, rekao je novinarima načelnik Odjeljenja za finasije Velimir Andrić.

On dodaje da je to dokaz jednog domaćinskog poslovanja, vođenja računa o prihodima i rashodima opštine Šamac, te napomenuo da su i na kraju 2020 godine imali suficit.

„Moram napomenuti da je to rezultat aktivnosti Opštinske uprave i Odjeljenja za finansije, a tiče se prije svega naplate vlastitih prihoda i u toku su veliki izvršni postupci, očekujemo do kraja ove godine značajne prihode. Radi se o poslovnim subjektima bivših državnih preduzeća koji godinama nisu plaćali opštinske takse i naknade i očekujemo da do kraja godine po tom osnovu u više izvršnih postupaka naplatimo veći iznos sredstava“, kaže Andrić.

On je napomenuo da vode aktivnosti oko dodatne naplate poreza na nepokretnosti kao jednog značajnijeg prihoda opštine Šamac.

„Tu ćemo pored naplate voditi računa i oko operezivanja onih nepokretnosti koje nisu do sada obuhvaćene od strane poreske uprave“, kaže Andrić.

Nakon sjednice Skupštine predsjednik Skupštine Simo Varadinović istakao je da je pored ostalih, najbitnija odluka o raspisivanju i održavanju izbora za izbor Savjeta mjesnih zajednica na području opštine Šamac.

„Po toj odluci smo predvidjeli da izbori za savjete za mjesne zajednice budu održani 28. novembra u svih 25. mjesnih zajednica“, kaže Varadinović, dodajući da je Skupštinu Кlub SNSD obavijestio da neće učestovati na izborima.

Varadinović ističe da su mu razlozi nepoznati, te rekao da su svi svjesni da je rad Savjeta Mjesnih zajednica težak obzirom da nemaju status pravnog lica.

„Sva lica koja budu izabrana su volonteri, trpe ogroman pritisak od građana kako bi rješavali probleme u svojoj mjesnoj zajednici, a s druge strane nemaju nikakvu naknadu za to. Srpska demokratska stranka će imati prijedloge za sve Savjete mjesnih zajednica. Mi smo i do sada radili u Savjetima Mjesnih zajednica bez obzira dali je vlast na nivou bila poziciona ili opoziciona.“

Odbornici Skupštine dali su podršku informaciji o izvršenom upisu učesnika u prve razrede Srednje škole „Nikola Tesla“ Šamac i osnovnih škola na području opštine Šamac za školsku 2021/2022 godinu, te dao podršku za nekoliko imovinsko pravinih odnosa kao i za imenovanja i razrešenja.

Podršku odbornika dobila je i odluka o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Centra za socijalni rad, a podršku je dobila i odluka o načinu i uslovima pribavljanja, upravljanja i raspolaganja poslovnim zgradama, poslovnim prostorijama i drugim nepokretnostima u svojini opštine Šamac.

(AUTOR: Svetlana Pavlović)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *