OBRATITE PAŽNJU NA ZNAKOVE: Upozorenja da štitna žlijezda pravi probleme - Glas Regije

OBRATITE PAŽNJU NA ZNAKOVE: Upozorenja da štitna žlijezda pravi probleme

Nije učitano

Štitna žlijezda, leptirasta žlijezda u vratu, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, pa njen neuravnotežen rad može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe.

Postoje znakovi da štitna žlijezda proizvodi previše ili premalo hormona, piše portal Zadovoljna.

Nesanica može biti znak da štitna žlijezda proizvodi previše hormona (hipertireoza). S druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osjećate se umorno i nakon cjelonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje u kojem štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona.

Neobjašnjiva tjeskoba i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osjećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlijezdu koja čak može uzrokovati napade panike. A zbog nedovoljnog rada štitne žlijezde mogu se pojaviti osjećaj mentalne “zamagljenosti“, potištenost, zaboravljivost i poteškoće s koncentracijom.

Promjene u probavi

Konstipacija (zatvor) može biti znak da štitna žlijezda nije dovoljno aktivna. Prekomjerna aktivnost ima suprotan učinak, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osjetljivost crijeva i učestale stolice.

Opadanje kose

Prorjeđivanje kose i obrva može biti znak bolesti štitne žlijezde. I premalo i previše aktivna štitna žlijezda ometa ciklus rasta kose, koja može oslabiti i pojačano ispadati.

 Prekomjerno znojenje

Osjećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu biti znakovi hiperaktivne štitne žlijezde. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se tijelo “pregrijava“.

Neobjašnjive promjene u tjelesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorijevanje hrane, što može uzrokovati debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete imati pojačan apetit, a gubiti na težini.

Osjećaj da ćete iskočiti iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomjernog rada štitne žlijezde, često se javlja osjećaj prevelike energetske “napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često je i lupanje srca.

Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomjernog rada ove žlijezde. Ako pak proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajati duže. Problemi sa štitnom žlijezdom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *