"NEMA PLANA O OTCJEPLJENJU": Dodik poručuje da Srpska ostaje posvećena Dejtonskom sporazumu - Glas Regije

„NEMA PLANA O OTCJEPLJENJU“: Dodik poručuje da Srpska ostaje posvećena Dejtonskom sporazumu

Nije učitano

Republika Srpska ostaje posvećena Dejtonskom sporazumu, ostaje privržena miru i nije spremna na bilo kakvih aktivnosti koje bi ugrozile taj mir.

Poručio je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, nakon sastanka sa savjetnikom u američkom Ministarstvu inostranih poslova, Derekom Koletom.

Istakao je da je Kolet dobro upoznat sa suštinom Dejtonskog sporazuma, te da iz tog razloga nije trebalo mnogo vremena da se upozna sa trenutnim stanjem.

– Republika Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju slovo Dejtonskog sporazuma i Ustav BiH, a to isto očekujemo i od međunarodne zajednice, međunarodnog faktora koji je upleten u unutrašnjost BiH – rekao je Dodik.

Naglasio je da Srpska poštuje pravni okvir BiH, koji je predviđen Dejtonskim sporazumom, i da će nastaviti pravnu borbu za poštovanje Ustava.

– Republika Srpska nema plan o otcjepljenju, kako žele da nam pripišu i o tome se priča. U BiH postoje oni koji optužuju Republiku Srpsku da radi na destabilizaciji i da postupa suprotno od onoga što nalaže Dejtonski sporazum, što je jedna vrsta bezobrazluka. BiH može da egzistira samo ako uvažava istorijske i etničke realnosti, jedino tako ima smisla i jedino tako može da ostane održiva – rekao je Dodik.

Dodik je dodao da očekuje da će kolegijum Narodne skupštine RS uskoro zakazati posebnu sjednicu o vraćanju nadležnosti.

– Učinićemo sve da saniramo odluke Ustavnog suda koje su nanijele štetu Republici Srpskoj – istakao je Dodik.

“Srpska nije Komšićev komad zemlje”

Dodik je sugerisao danas članovima Predsjedništva Željki Komšiću i Šefiku DŽaferoviću da, radi dobre komunikacije, dobro razmisle prije nego ga optuže za nešto i da za ono što govore u javnosti moraju imati “bar malo obraza” i malo digniteta.

Dodik je naveo da je Džaferović nedavno rekao da se provodi secesija i da je za njega  predviđena robija.

– Degutantno je da on govori o tome i da nekoga poziva na robiju, a bio je svjedok zločina i dozvoljavao zločin u kome su sječene glave srpskim vojnicima. S obzirom kakavo nam je pravosuđe, on nikada nije procesuiran. Imajući u vidu njegovu zaštitu, on bi učinio sve da neki drugi završe u zatvorima – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući izjavu Komšića da “neće dozvoliti da mu se otme komad zemlje”, Dodik je istakao da, ako misli na Republiku Srpsku, to nije njegov komad zemlje.

– Ako je iko ikome nešto oteo, onda je Komšić oteo pravo jednog konstitutivnog naroda na legitimno predstavljanje, pa se predstavlja kao Hrvat koji je to nije i zato su ga Hrvati u BiH i Hrvatska odbacila kao bilo kakvog legitimnog predstavnika – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska nije komad zemlje Komšića.

– On je bio veoma aktivan u takozvanoj Armiji BiH i dobio je `zlatni ljiljan`, a dobio ga je vjerovatno i zbog akcija koje je provodio protiv Srba, a vjerujem i Hrvata – rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *