Nećemo ići na zatvaranje: Višković poručio da će Republički štab razmotriti prijedloge gradonačelnika - Glas Regije

Nećemo ići na zatvaranje: Višković poručio da će Republički štab razmotriti prijedloge gradonačelnika

Nije učitano

Premijer Republike Srpske Radovan Višković, izjavio je da većina načelnika i gradonačelnika ne želi da pojedinačno donosi strože epidemiološke mjere u Srpskoj.

On je ovo izjavio nakon sastanka sa svim gradonačelnicima u Srpskoj i predstavnicima struke.

Rekao je da će Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske kasnije razmotriti prijedloge, možda danas ili sutra. 

– Nećemo ići na zatvaranje ničega. Konkretizovaćemo prijedloge i saopštiti javnost o čemu se radi – naveo je Višković.

Višković je rekao da je u novembru bilo najviše kovid pacijenta, oko 1.200, a danas oko 870.

– Imamo prostor za prihvat još pacijenata. Stalno pratimo stanje i donosimo mjere koje se odnose na proširenje kapaciteta. Baš smo danas odlučili proširenje kapaciteta u Foči. Koristićemo sve rasposložive ustanove – dodao je Višković.

Podsjetio je da su u funkciji i kapaciteti u Slatini.

On je rekao da u posljednje vrijeme ima i oboljelih među djecom, a najveći procenat oboljelih je u grupi od 30-49 godina.

Kaže da je bilo preporuka da škole pređu od od prvog do devetog razreda na onlajn nastavu. Ali, stav Minsiatsrtva prosvjete je da se ne ide sa istim mjerama za cijelu RS jer nije ista situacija svugdje ista.

– Danas u Doboju i Bijeljini nije sita situacija, a da ne govorim za mala i rubna mjesta. Zaštao da zatvaramo škole u tim malim sredinama jer imamo povećan broj zaraženih, recimo, u Trebinju – objasnio je Višković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćorić izjavio je da ovaj sastanak nije bio politički “što je veoma bitno”.

– Odgovornost je na načelnicima i gradonačelnicima kada su u pitanju epidemiološke mjere. Ne trebamo čekati da nam neko sa višeg nivoa donosi mjere ako u našoj lokalnoj zajednici imamo pogoršanje – dodao je on.

Podsjetio je da su u Trebinju uveli strože mjere, kao što je rad ugostiteljskih objekata do 21 čas.

Takođe, obavezali su privatne zdravstvene ambulante da obavještavaju javne ustanove o sumnjama da je neki pacijent pozitivan kako bi se dalje reagovalo.

On je rekao da je jedan objekat zatvoren u Trebinju zbog većeg broja ljudi u njemu.

Tvrdi da se mjere konstantno kontrolišu. Takođe, kako je rekao, zabranjene su sve sportske aktivnosti do 18 godina u Trebinju, a zbog podataka da je sve više zaražene djece.

On smatra da zatvaranje škola treba da bude posljednje rješenje, jer je djeci u školi ipak najbezbjednije.

Direktor bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović rekao je da je nepovoljna situacija sa tendencijom pogoršanja. Zdravstveni radnici smatraju, kako je rekao, da lokalni štabovi treba da donose i rigoroznije mjere za teritorije svojih lokalnih zajednica.

– U bolnici u Bijeljini smo odlučni da uspijemo. Imamo dovoljno mjesta. Kod nas se nikad nije tražio krevet više i trudićemos e da tako ostane – poručio je Maksimović.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *