"Ne liječi od kovida, ali pomaže plućima da se oporave" Dr Radosavljević tvrdi da surutka ima važno mjestu u izgradnji imuniteta poslije korone - Glas Regije

„Ne liječi od kovida, ali pomaže plućima da se oporave“ Dr Radosavljević tvrdi da surutka ima važno mjestu u izgradnji imuniteta poslije korone

Nije učitano

Vijekovima je u našem narodu poznato da surutka može da pomogne u liječenju mnogih bolesti, a prije svega u oporavku jetre. Takođe, znalo se da kozji proizvodi dobro djeluju na pluća, poboljšavaju njihovo stanje i pomažu osobama koje imaju problem sa plućima, a prije svega bolesnicima koji su bolovali od plućne tuberkuloze, a ovo potvrđuje i prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog.

Posljednjih godina 20. veka pojavili su se prvi naučni radovi na Zapadu koji su analizirali dejstvo sastojaka kozjih proizvoda na imunitet i plućno tkivo. Sa pojavom pandemije kovida-19 ponovo smo se podsjetili iskustava naših predaka.

– Surutka je proizvod koji nastaje pri proizvodnji sira. Može se dobiti od svih vrsta mleka – ovčijeg, kravljeg ili kozjeg. Ipak, najbolja je kozja surutka. Ona je u najvećem procentu sačinjena od vode, do 90 odsto, sadrži određeni procenat laktoze i oko dva odsto bjelančevina – objašnjava prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog.

Surutka: Riznica vitamina i minerala

Kozja surutka je bogata kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, cinkom, vitaminima A, C, D i E grupe, vitaminima B grupe, esencijalnim masnim i amino-kiselinama koje su neophodne organizmu, ali ih on sam ne može prozvoditi.

– Najvažniji proteini su laktoalbumin i laktoglobulin, koji se brzo apsorbuju iz digestivnog trakta.

Surutka: Regeneriše i jetru

Brojna istraživanja potvrđuju da kozja surutka, ako se redovno koristi, doprinosi regeneraciji, čišćenju i oporavku jetre i pluća.

– Takođe, koristi se kod osjećaja stalnoga zamora, kod bolova u mišićima i zglobovima, kod povišenog stresa. Imunoglobulini iz surutke deluju antiupalno, podižu opšti imunitet organizma. Laktoferin se ponaša kao prirodni antibiotik, ali i kao antivirusni prirodni lijek, pošto je poznato da pomaže kod infektivne mononukleoze i hepatitisa, koji su izazvani virusima.

Zbog svega toga kozja surutka ima važno mesto kao dodatni hranljivi sastojak kod pacijenata koji boluju od kovida ili su preležali ovu bolest, u periodu rekonvalescencije, piše Blic Žena.

– Surutka ne liječi od kovida, ali doprinosi jačanju imuniteta. Pošto ne postoji lijek protiv kovida, imunitet je taj koji nam pomaže da se izborimo sa virusima. Dakle, kozja surutka, između ostalih prirodnih preparata, ima svoje mjesto u oporavku od kovida.

Surutka se može naći u prahu, ali je ipak najbolja sveža pošto je tada iskoristljivost hranljivih materija najbolja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *