NARANDŽASTO UPOZORENJE: Snažni udari vjetra na području cijele BiH, građani moraju biti spremni da zaštite sebe i imovinu - Glas Regije

NARANDŽASTO UPOZORENJE: Snažni udari vjetra na području cijele BiH, građani moraju biti spremni da zaštite sebe i imovinu

Nije učitano

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, najavljene su intenzivne padavine i olujan vjetar s udarima većim od 70 kilometara na sat za regije Bihać, Livno, Mostar, Sarajevo, Tuzlu, Banjaluku, Foču, Prijedor, Trebinje i Višegrad.

Prekidi u snabdijevanju električnom energijom

– Očekivana količina padavina u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni od 30 do 60 litara po kvadratu. Olujan vjetar poslije podne i tokom noći, u Hercegovini, Krajini i centralnim dijelovima, viši od 70 kilometara na sat – navodi se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prenosi Avaz.

Savjetuju mjere opreza i praćenje prognoze vremena.

– Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Mogući su prekidi u snabdijevanju električnom energijom – navodi se u upozorenju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Može biti potrebna manja evakuacija

Takođe, za neke regije poput Livna i Mostara ističu da građani budu spremni za zaštite sebe i svoju imovinu.

– Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguća. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama su mogući. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode – navodi se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *