NAJGORE OD POČETKA EPIDEMIJE: U bolnicama u Srpskoj 1.288 pacijenata, na respiratorima čak 112 oboljelih od korona virusa - Glas Regije

NAJGORE OD POČETKA EPIDEMIJE: U bolnicama u Srpskoj 1.288 pacijenata, na respiratorima čak 112 oboljelih od korona virusa

Nije učitano

Foto: Srpskainfo

U zdravstvenim ustanovama u Srpskoj trenutno se od kovida liječi 1.288 pacijenata, što je najviše od početka epidemije korona virusa kod nas.

Na respiratorima je čak 112 oboljelih u Univerzitetskom kliničkom centru RS 65, a u opštim bolnicama njih 47, čime smo, takođe, oborili neslavni rekord.

Do danas, najviše hospitalizovanih imali smo 15. novembra prošle godine, kada je na bolničkom liječenju u Srpskoj bilo 1.266 pacijenata. Toga dana, na respiratorima su bila 82 pacijenta, što znači da trenutno  na ovom vidu mehaničke podrške imamo za preko trećinu više ljudi.

Iako smo u novembru lani imali više novozaraženih i preminulih nego u martu ove godine, situacija u bolnicama je, u pogledu broja pacijenata i težine kliničkih slika oboljelih, trenutno lošija nego tada.

Od ukupno 532 pacijenta koji se liječe u Univerzitetskom kliničkom centru RS, čak 243 njih se bori sa teškom kliničkom slikom, dok su 72 životno ugrožena. U ovoj zdravstvenoj ustanovi, na nekom vidu respiratorne podrške su čak 304 hospitalizovana ili 57 od ukupnog broja onih koji se na Paprikovcu liječe od korone.

S druge strane, u UKC RS su 15. novembra bila 452 pacijenta, od čega su 152 imala tešku kliničku sliku, a životno ugroženo je bilo njih 59. Tog dana, na nekom vidu respiratorne podrške nalazilo se 209 pacijenata.

Trenutna situacija je takva da je, kad se u obzir uzmu sve zdravstvene ustanove i ukupan broj ljudi na liječenju, na respiratoru svaki jedanaesti pacijent.

Iz bolnica širom Srpske poručuju da se ne smanjuje broj prijema, ted a su teške i složene kliničke slike kovida 19 prisutne  i kod mlađih osoba.

Ono što dodatno zabrinjava je i pojava novih sojeva korone, britanskog i južnoafričkog, za koje stručnjaci upozoravaju da su zarazniji, odnosno da  se brže šire, te da su kliničke slike zaraženih sada teže nego ranije.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *