Najdugovječniji kombi na svijetu slavi 70. rođendan - Glas Regije

Najdugovječniji kombi na svijetu slavi 70. rođendan

Nije učitano

Foto: Pixabay.com

Dobre stvari su vječne a isto bi se moglo reći i za „Volkswagen Transporter“ koji uspješno plovi ulicama već 70 godina.

Prvi Transporter je izrađen ručno 1949. godine, da bi serijska proizvodnja modela koji je nosio fabričku oznaku „Typ 2“ počela 8. marta 1950. u „Volkswagenovom“ postrojenju u Volfsburgu.

Iako se mijenjao kroz generacije, svakako je najprepoznatljivija verzija iz šezdesetih godina prošlog vijeka, koja se najčešće povezuje sa hipi kulturom.

Za pogon je upotrebljen 1.1-litarski motor sa 25 KS (19 kW), koji je vozilu pružao dovoljno snage da preveze do osam osoba.

Uklanjanjem zadnja dva reda sjedišta, dobijao se prostor ze prevoz tereta, pa je „Typ 2“ korišten i kao privredno vozilo.

Velika potražnja za ovim vozilom natjerala je „Volkswagen“ da poslije nekoliko godina otvori posebnu fabriku u kojoj se izrađivao isključivo „VW Typ 2“.

Romantična predstava o kombiju nastala je tokom šezdesetih godina 20. vijeka kada su ga osvojili i prisvojili prije svega mladi u razvijenim zapadnim zemljama. Kao simbol hipi kulture, koristili su ga kao prevozno sredstvo, ali i kao kuću na točkovima.

Prva i druga generacija modela „Typ 2“ odavno su automobilski klasici, a nakon 70 godina i 13 miliona proizvedenih vozila, ime „Transporter“ i dalje je prisutno u „Volkswagenovoj“ gami kroz aktuelnu šestu generaciju.

Kroz istoriju, ovaj automobil se proizvodio pod raznim imenima, pa je tako u zavisnosti od tržišta bio poznat i kao Bulli, Kombi, VW bus ili Microbus.

Sadašnja, šesta genercija pojavila se 2015. godine, a stilski je osvježena 2019. pod oznakom T6.1.

(IZVOR: Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *