Načelnici obišli radove na sanaciji korita rijeke Spreče - Glas Regije

Načelnici obišli radove na sanaciji korita rijeke Spreče

Nije učitano

Načelnici opština Petrovo i Lukavac Ozren Petković i Edin Delić posjetili su juče lokaciju u Gnojničkom polju na kojoj se izvode radovi hitne sanacije korita rijeke Spreče. Radi se o projektu kojim se riječno korito produbljuje i proširuje a na obalama prave nasipi, sve sa ciljem da se područje u širem priobalnom pojasu zaštiti od izlivanja Spreče i plavljenja, kako obradivih površina tako i stambenih objekata i proizvodnih pogona.

Radovi se trenutno izvode na dionici dugoj 1.540 metara a projekat, čija je vrijednost 250.000 maraka i od kog će koristi imati i opština Petrovo, konkretno mjesne zajednice Krtova i Porječina, finansira Agencija za vodno područje rijeke Save.

Prema riječima načelnika opštine Lukavac, obzirom na činjenicu da su ovakvi radovi u jednom dijelu već završeni, riječno korito će nakon završetka ovih radova biti prošireno i uređeno u dužini od oko 3.150 metara, od rejona Krtova – Dobošnica do kraja opštine Lukavac, između Berkovice i Orahovice, za šta će biti utrošeno oko 450.000 maraka.

„Ovo možda nije konačno rješenje za neke ekstremne vode ali je sigurno da će ovakav vid sanacije dati rezultate za najveći broj situacija kada imamo ugrožavanje od poplava. Ovo je projekat koji će mnogo značiti, kako građanima ovog dijela općine Lukavac, tako i našim komšijama u opštini Petrovo, i ovo je prilika da pokušamo usaglasiti naše staove u budućem djelovanju, tako da se ovaj problem korita rijeke Spreče i njegovog konačnog uređenja riješi na dobrobit i zadovoljstvo stanovništva i sa jedne i sa druge obale“, rekao je načelnik Delić.

Nije učitano

„Ovo je dobar projekat, početak rješavanja velikog problema za stanovnike naše dvije opštine. Mogu da kažem da sam prezadovoljan ovim što sam danas vidio, velika zahvalnost i investitoru i opštini Lukavac, koja je kandidovala ovaj projekat. Važno je da se počelo sa rješavanjem problema i mi ćemo u narednom period, zajedno i sa opštinom Lukavac i sa gradom Gračanica, s kojima dijelimo i rijeku Spreču i probleme koje ona pravi, pokušati obezbijediti neophodna finansijska sredstva kako bi se ovaj problem riješio cijelom dužinom Spreče. Put će sigurno biti dug i težak ali treba krenuti“, istakao je načelnik Petković.

Načelnici su istakli da je ovo prvi korak koji prave, svjesni da će se u budućnosti ići na potpunu regulaciju riječnog korita ali koja se sigurno neće desiti u narednih par godina. Zato su, kako kažu, itekako opravdana sredstva uložena u ovaj projekat, jer su štete koje napravi samo jedno izlivanje rijeke iz korita daleko veće od uloženog u sprečavanje poplava na ovaj način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *