MOŽE BITI I ZNAK BOLESTI: Niste gladni ujutru, postoji nekoliko razloga za to - Glas Regije

MOŽE BITI I ZNAK BOLESTI: Niste gladni ujutru, postoji nekoliko razloga za to

Nije učitano

Foto: Pixabay

Sigurno ste nebrojano puta da je doručak najvažniji obrok tokom dana. Ali postoje mnogi ljudi koji ujutru ne osjećaju glad i jednostavno nemaju potrebu da jedu.

Iako u nekim slučajevima manjak osjećaja gladi ujutru može biti i znak ozbiljne bolesti, najčešće se radi o sasvim normalnoj stvari. Ovo su mogući razlozi zašto ne osjećate glad ujutro.

Jeli ste kaso uveče

Ovo je najčešći razlog zašto niste gladni kad ustanete, a posebno ako ste kasno uveče jeli masne obroke ili proteine. Ti makronutrijetni mogu usporiti pražnjenje želuca i tako ostajete dugo siti. Proteini mogu i da promijene nivo hormona koji kontrolišu glad i apetit. Isto tako i masnoće mogu uticati na apetit, ali i mogu pojačati osjećaj gladi. Ako volite da jedete kasno i preskačete doručak, dokle god pazite da unosite dovoljno nutrijenata i vode u organizam, to je sasvim u redu.

Nivo hormona se mijenja tokom noći

Tokom noći i sna, nivo nekoliko različitih hormona se mijenja, a upravo to može uticati na apetit. Posebno se to odnosi na adrenalin koji je, čini se, dosta jači upravo ujutro. Vjeruje se da upravo ovaj hormon zaustavlja osjećaj gladi na način da usporava procesuiranje hrane u organizmu. Ovakvo ponašanje hormona je posve normalno i ne zahtjeva brigu, ali ako primijetite nagle promjene u apetitu, porazgovarajte s ljekarom.

Anksiozni ste ili depresivni

Oba stanja mogu uticati na apetit, a uz poremećaje sna, umor i gubitak interesa, depresija posebno jako može uticati na osjećaj gladi. Anksioznost može povećati nivo određenih hormona hladi, a mnoga su istraživanja pokazala da su upravo ova stanja odgovorna i kada je u pitanje pretjerivanje u jelu. Ako patite od ovih stanja, najbolje je razgovarati s ljekarom ako vam ona stvaraju probleme i s ishranom.

Trudni ste

Jutarnja mučnina je sasvim normalna pojava koja je praćena povraćanjem i mučninom, a javlja se kod 80 posto trudnica. Iako se može javiti tokom cijelog dana, najčešće se ipak javlja ujutro, a isto tako i nestaje poslije otprilike 14 nedjelja. Naravno da će one uticati i na apetit, a jedna je studija pokazala da zbog nje čak 34 posto žena u tom periodu jede mnogo manje. Osim mučnine, trudnoća može stvoriti i druge probleme poput loše probave, nadutosti. Mali obroci i puno vode, dosta sna i izbjegavanje mirisa koji vam smetaju mogu poboljšati apetit.

Bolesni ste

Sasvim je normalno da bolest može uzrokovati gubitak apetita, a posebno ako se radi o respiratornim infekcijama, poput obične prehlade ili upale pluća. Ponekad će nestati i čulo ukusa ili mirisa pa hrana neće biti nimalo privlačna. Kada ste bolesni posebno je važno piti puno vode, čak i ako niste gladni. Supa, čaj, banana, sok od jabuke su dobar izbor.

Drugi mogući problemi

Uz sve navedene faktore, postoji i nekoliko mogućih razloga zašto ne osjećate glad kada se probudite. Ovo bi mogli biti neki od njih:

Uzimate određene lijekove: mnogi lijekovi, kao i antibiotici i diuretici mogu smanjiti apetit

Starite: smanjen apetit je uobičajen kod starijih osoba zbog manjih energetskih potreba, hormona i socijalnog faktora

Imate problema sa štitnom žlijezdom: Gubitak apetita može biti povezan sa usporenim radom ove žlijezde

Ovulirate: Nivo estrogena raste za vrijeme ovulacije, a to može dovesti do smanjenog apetita

Hronična bolest: Bolesti poput HIV, bolesti jetre i srca mogu smanjiti apetit, piše Magazin Novosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *