MNOGIMA JE STIGLA OPASNA PORUKA U FB MESINDŽER: Ako mislite da niste zanimljivi hakerima u velikoj ste zabludi - Glas Regije

MNOGIMA JE STIGLA OPASNA PORUKA U FB MESINDŽER: Ako mislite da niste zanimljivi hakerima u velikoj ste zabludi

Nije učitano

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Nije mali broj korisnika društvenih mreža koji su dobili poruku sljedeće sadržine: „Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu, jesi li to ti?“ i linkom koji navodno vodi na pomenuti video-snimak.

Iz Ratela objašnjavaju da je to samo jedna od mogućih zloupotreba koje se dešavaju na društvenim mrežama i da je moguće na taj način i preuzeti nalog koji će se dalje zloupotrebljavati.

Rukovodilac Službe za informacionu bezbjednost u Ratelu Jovan Milosavljević rekao je da su izdali saopštenje povodom raspodjele malicioznog linka putem aplikacije Fejsbuk i istakao da je to samo jedna od mogućih zloupotreba koje se dešavaju na društvenim mrežama.

Tri osnovne

Istakao je da postoje tri osnovne vrste zabluda korisnika društvenih mreža kada je riječ o prevarama.

– Prva bi bila jedna koja se tiče polazne tačke – kome sam ja kao korisnik zanimljiv i zašto bi mene neko sada mogao i na koji način da zloupotrijebi, ja nemam ništa što bih mogao da krijem, ja sam samo običan korisnik – naveo je Milosavljević.

Dodao je da je to jedna od osnovnih zabluda svih korisnika, koja vodi u sljedeću zabludu, a to je nečitanje uslova korišćenja društvenih mreža.

– Slažemo se svi da je to poprilično opširan tekst i u njemu ima dosta detalja, mnogi od njih su pravnički, terminološki pravno potkovani i mnogim korisnicima samo kao informacija ne znači toliko – istakao je Milosavljević i dodao da prihvataju sve uslove kako bi napravili svoj nalog.

– Upravo je to način, vrlo sofisticiran, moramo da priznamo, jer svako sebe voli da prepozna i ako se već vidio u nekom videu, pa je to još sada postalo zanimljivo na društvenim mrežama, svako će da klikne i veliki broj korisnika je kliknuo na to i samim tim doveo u problem svoj nalog, moguće je da bude preuzet, da bude zaključan za originalne vlasnike – kazao je Milosavljević.

Naglasio je da nalog može da se hakuje na taj način, ali može da služi i za prikupljanje podataka i kontakte prijatelja na Fejsbuku, kao i da ti podaci mogu da završe na “dark vebu” gdje će se dalje zloupotrebljavati. Dodao je da zloupotrebljeni nalozi mogu da se koriste i za širenje lažnih vijesti, piše Blic.

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.