Mjere u Srpskoj produžene do 12. oktobra - Glas Regije

Mjere u Srpskoj produžene do 12. oktobra

Nije učitano

Foto: Pixabay

BANJALUKA – Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u Republici Srpskoj, kojim je dosadašnje mjere produžio do 12. oktobra 2021. godine.

Štab je danas održao telefonsku sjednicu.

U zaključku se navodi da se u cilju sprečavanja širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-29 bolesti na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva od 28.09.2021. do 12.10.2021. godine zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 120 osoba, te sva privatna okupljanja voja se ne održavaju na javnom mjestu u grupama većim od 70 lica.

Kako se dodaje, ograničava se radno vrijeme u periodu od 6.00 do 24.00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira dali posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost, priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.).

„U periodu od 6.00 do 2:00 časa narednog dana, dozvoljava se rad noćnim klubovima, uz strogo pridržavanje mjera prolisanih od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“, navedeno je u saopštenju.

Takođe u periodu od 24.00 do 6.00 časova, dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

„Od 28.09.2021. godine u periodu od 6.00 do 3.00 časa narednog dana dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista uz prisustvo publike i uz strogo pridržavanje mjera, te organizacija kulturnih i tradicionalnih manifestacija i festivala na otvorenom uz strogo pridržavanje mjera“, pojašnjava se u saopštenju.

Štab je zadužio se sve vaspitno – obrazovne ustanove i gradske/opštinske štabove za vanredne situacije jedinica lokalnih samouprava u Republici Srpskoj, da u skladu sa epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj, redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture, te da ukoliko bude potrebno dostave prijedlog za obustavljanje nastave u škola i prelasku na odvijanje nastave na daljinu.

„Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku, da se poidržavaju zaštitne mjere fizičko- rastojenja od dva metra, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, te da se pridržavaju uputstava za boravak u zatvorenom prostoru u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja“, navodi se u zaključku.

Kako se pojašnjava izuzeti od obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, lica koja obavljaju fizičku i sportsku aktivnost u okviru sportskih objekata.

Kompletan tekst zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije, donesenih na sjednici, možete pročitati OVDЈE.

(IZVOR: Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *