MILIĆEVIĆ: Građani jasno poručuju da žele odlazak ove vlasti - Glas Regije

MILIĆEVIĆ: Građani jasno poručuju da žele odlazak ove vlasti

Nije učitano

Foto: Opština Šamac

Uopšte više nije pitanje da li građani žele promjenu vlasti na nivou Republike Srpske i odlazak u prošlost aktuelne korumpirane vlasti, koja ne može da nađe rješenja za nagomilane probleme koje je svojim činjenjem ili ne činjenjem uradila u proteklih 15 godina u Republici Srpskoj, piše SrpskaInfo.

Poručio je ovo član Predsjedništva SDS Đorđe Milićević i dodao da opozicija ima kapacitete i snagu da građanima ponudi alternativu, a njen zadatak je da u narednih par mjeseci ojača svoju moć u vidu novih ljudi i imena i programa pristupačnog svakom građaninu Republike Srpske.

Takođe, kada je riječ o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH predložila je izmjene i dopune u svih 20 poglavlja, a tiču se osiguranja kvalitetnijeg provođenja izbornog procesa.

Riječ je o uvođenju nekih novih pojmova poput preuranjene kampanje, zloupotrebe javnih sredstava u takozvanoj dužnosničkoj kampanji, govora mržnje, ranog glasanja, vanrednih izbora, vanrednih okolnosti i izborne tehnologije.

– Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH potpuno je jasno da prve izmjene moraju da se odnose na podizanje stepena regularnosti tih izbora, odnosno što transparentnije sprovođenje izbornog procesa, što podrazumijeva da se u Izborni zakon unese niz tehničkih izmjena koje će obezbijediti transparentnost izbornog procesa – rekao je Milićević.

Odgovarajući na pitanje novinara Milićević je rekao da se Srpska demokratska stranka zalaže za suštinske, a ne kozmetičke izmene Izbornog zakona, sve u cilju podizanja stepena regularnosti i transparentnosti izbornog procesa.

On je naglasio da su izmjene Izbornog zakona BiH jedna od najaktuelnijih tema u ovoj godini, ali da je svjestan političke klime i nepostojanja usaglašenog stava.

– Smatram da treba zadržati sistem otvorenih listi na izborima, pri čemu treba izmijeniti postojeći zakon na način da mandati pripadaju političkim partijama a ne pojedincima, čime bi se stepen korupcije i stepen političke trgovine sveo na minimum – rekao je Milićević.

On je napomenuo da je otvoreno pitanje i glasanja putem pošte, s obzirom na to da tri konstitutivna naroda nemaju isti stav o tome.

– Po pitanju glasanja putem pošte biće teško ostvariti određenu vrstu kompromisa, ali minimalno što se mora učiniti jeste da se kriterijumi za glasanje putem pošte moraju pooštriti, kako bi se i tu podigao stepen regularnosti i transparentnosti glasanja – rekao je on.

Milićević je istakao da regularniji i transparentniji izbori treba da budu u interesu svih političkih subjekata i građana, koji žele promjene i bolji život.

(IZVOR: SrpskaInfo)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *