MEDICINARI NEZADOVOLJNI NAJAVLJENIM POVEĆANJEM PLATE: Sindikalci najavljuju proteste - Glas Regije

MEDICINARI NEZADOVOLJNI NAJAVLJENIM POVEĆANJEM PLATE: Sindikalci najavljuju proteste

Nije učitano

Foto: Pixabay.com

Ako dođe do realizacije plana Vlade RS i resornog ministarstva da plate zaposlenih u zdravstvu budu povećane za pet odsto sindikalci će preduzeti sve zakonom dozvoljene sindikalne mjere, uključujući i mogućnost masovnih protesta širom Srpske, piše SrpskaInfo.

To se navodi u zajedničkom saopštenju Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, iz kojih poručuju da će djelovati zajedno sa ostalim sindikatima u ovoj oblasti, čiji predstavnici, kako naglašavaju, takođe nisu saglasni sa ovim planom povećanja plata.

– Juče je, na poziv ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića održan je sastanak Radne grupe za analizu i usaglašavanje izmjena i dopuna Zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva i odredbi kolektivnog ugovora kojim se regulišu plate i naknade u oblasti zdravstva. Ministar je upoznao članove radne grupe sa planom resornog ministarstva i Vlade RS da se zaposlenim u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske povećaju plate za pet odsto. To bi bilo urađeno donošenjem novog Zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva po hitnom postupku, a zakon bi, po riječima ministra zdravlja i socijalne zaštite, stupio na snagu 1. juna ove godine – navodi se u saopštenju.

Sindikalci naglašavaju da su članovi radne grupe imenovani ispred Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS ukazali ministru na to da je  plan resornog ministarstva i Vlade RS u potpunosti neprihvatljiv za članove i jednog i drugog sindikata.

– Istakli smo da se ovakvim minornim povećanjem plate omalovažavaju svi zaposleni u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, koji i pored niskih primanja danonoćno ulažu maksimalne napore kako bi na najbolji mogući nači zaštitili zdravlje stanovništva RS, u vrijeme aktuelne epidemiološke krize izazvane pojavom i širenjem virusa korona – poručuju sindikalci.

(IZVOR: SrpskaInfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *