Masne cijene posne trpeze - Glas Regije

Masne cijene posne trpeze

Nije učitano

Foto. ilustracija

BANJALUKA – Konstantno poskupljenje namirnica u Srpskoj nije zaobišlo ni posne trpeze zbog čega stanovnici koji se uzdržavaju od mrsne hrane moraju dublje posegnuti u džep, a zaštitnici prava potrošača ističu da svakodnevni artikli mnogima polako postaju luksuz.

Tako će domaćini tokom ovog Božićnog posta morati izdvojiti više novca pored ulja i za krompir, grah, kupus, banane, jabuke, orahe i brojne druge proizvode. Da su cijene pojedinih namirnica skočile za godinu i po nekoliko maraka potvrđuju i podaci Zavoda za statistiku RS.

„Prosječna cijena kilograma graha u oktobru ove godine iznosila je 5,15 KM, a u istom mjesecu lani 4,56. Krompir je poskupio na 1,15 sa prošlogodišnjih 0,70 maraka, a crveni luk na 1,3 sa 0,90 KM“, pokazuju podaci Zavoda. 

Statističari su izračunali i da je u oktobru u prosjeku za kilogram očišćenih oraha bilo potrebno izdvojiti 17,05 maraka, a lani tačno dvije marke manje. Poskupljenje nije zaobišlo ni banane čija je cijena lani bila 1,74, a sada 2,08 maraka, kao ni suve šljive koje su skuplje za 1,2 KM po kilogramu.

U udruženjima potrošača ističu da cijene svih namirnica prelaze granicu, zbog čega mnogi voće i povrće kupuju na komad.

„Nekada su se banane i jabuke kupovale na kilograme, a građani sada kupuju po dva ili tri komada. Voće i povrće je poprilično skupo zbog čega je kvalitetna roba za mnoge potrošače postala misaona imenica. Tako je i post u današnje vrijeme, nažalost, postao neka vrsta luksuza“, rekao je za „Glas Srpske“ predsjednik udruženja „Zvono“ iz Bijeljine Jovan Vasilić.

Kako je dodao, odnos cijena i plata ne vrijedi ni komentarisati.

„Ne sjećam se da je proteklih godina bila ovako teška situacija, što se tiče cijena i kupovne moći građana“, rekao je Vasilić.

Jedna od rijetkih posnih namirnica čije cijene nisu odletjele u nebo je riba. Međutim, u ribarnicama ne isključuju mogućnost da i tu dođe do promjene u skorije vrijeme, jer kako kažu, cijene diktiraju dobavljači.

„Cijena šarana po kilogramu je 8,5 KM, kilogram amura osam, dok je kilogram očišćene pastrmke deset maraka, a 8,5 maraka žive“, kazao je Predrag Smiljanić iz banjalučke ribarnice „Peco fiš“ dodajući da je potražnja znatno veća tokom posta.

Iz „Naše ribarnice“ u Tesliću kažu da su cijene nešto više više u odnosu na prošlu godinu.

„Građani najviše traže šarana i oslića. Cijene zavise od vrste, tako da je kilogram pastrmke 9,5 maraka, a šarana deset maraka, dok je skuša 7,3 KM“, kazali su u ovoj ribarnici.

Više cijene voća i povrća poljoprivrednici pravdaju lošim vremenskim uslovima koji uništavaju naš rod zbog čega smo, kažu, osuđeni na uvoz.

„Sve što je uvozno, kada naše ne rodi, znatno je skuplje“, kaže za „Glas“ predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

On ističe da od 2011. godine svi voćari u Srpskoj i BiH posluju negativno, zbog vremenskih neprilika koji umanjuju rod i kvalitet naših proizvoda.

Pazar za dugove

Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo kazao je da su povrtari u lošoj situaciji.

„Prošle godine smo otišli u minus, tako da ove godine nismo imali sredstava, a ni hrabrosti da idemo u nova zaduženja kako bi posadili više povrća. Zato je došlo do manje ponude, a viših cijena. Sadašnjim pazarom vraćamo prošlogodišnje dugove apotekarima i bankama, i mi smo tu negdje na nuli“, kazao je Mastalo.

(IZVOR: Nezavisne)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *