KORISNI SAVJETI: Šta komarce privlači, a šta ih odbija? - Glas Regije

KORISNI SAVJETI: Šta komarce privlači, a šta ih odbija?

Nije učitano

Foto: Pixabay.com

Ništa ne paše kao hladno pivo ljeti, kako ljudima – tako i komarcima. Prema rezultatima japanske studije, ljudi koji piju pivo privlačniji su krvopijama.

Budući da su im mili voćni i cvjetni mirisi, kraf pivo komarcima je dobitni listić.

Čak je i jedno dovoljno da im postanemo slađi. Tajna je u ugljen dioksidu koji osjete na desetke metara, povećanom nivou etanola u znoju te višoj temperaturi tijela, piše Pun kufer.

Darkeri su im slađi

Kad nosimo tamno, komarci nas bolje vide. Stoga želite li im biti neprimjetni, zaboravite na crno ili tamnije plavo. Bijele lanene košulje ili svjetlije majice bolji su izbor od darkerskih komada odjeće.

Čisto donje rublje i odjeća, duga ljubav

Zaboravite li na dnevnu rutinu, bićete privlačniji krvopijama, koji se naročito vesele onima koji su zaboravili staviti dezodorans. Želite li im napakostiti (i napraviti uslugu supatnicima u tramvaju), ne dajte im da vas nanjuše. Spojevi koji se nalaze u znoju i urinu služe im kao alarm da je vrijeme ručka.

Poslastica na vidiku

Steroidi i toplina tijela komarcima su poput rođendanske torte pa se ne treba čuditi ako nakon večernjeg trčanja ili vježbanja na otvorenom kući stignete tačkasti

Gdje ima dima…

Komarci stižu na roštilj posljednji, tek kad više nema dima i ekipa popije zasluženo pivo. Dim im “guši” osjetila, što im otežava osjećaj da nas pronađu. Ako ste negdje u prirodi gdje možete zapaliti vatru, korisno je ubaciti i bilje koje će ih otjerati, poput lavande, metvice, matičnjaka i kadulje, piše punkufer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *