Koje piće najbolje hidratizira - nije voda - Glas Regije

Koje piće najbolje hidratizira – nije voda

Nije učitano

Obična voda, iako ju je poželjno piti, nema najveća hidratizirajuća svojstva, prema studiji sa škotskog Univerziteta St. Andrews koja je upoređivala učinak hidratacije nekoliko različitih pića.

Istraživači su otkrili da voda prilično dobro i brzo hidratizira tijelo, ali napici s malo šećera, masti ili proteina naš organizam drže duže hidratiziranim. Prema Ronaldu Maughanu, profesoru na Medicinskom fakultetu Univerziteta St. Andrews i autoru studije, jedan od faktora je volumen određenog pića: što više pijete, piće brže odlazi iz želuca te se apsorbuje u krvotok, gdje može razrijediti tjelesne tekućine i hidratizirati vas, piše živim.hr.

Drugi faktor koji utiče na to koliko dobro napitak hidratizira tijelo odnosi se na sastav hranjivih tvari u piću. Na primjer, utvrđeno je da mlijeko bolje hidratizira od obične vode jer sadrži laktozu, neke proteine i malo masti, a sve to pomaže produžavanju zadržavanje tekućine u želucu i održavanju hidrataciju tokom dužeg vremena.

Mlijeko takođe sadrži natrijum, koji djeluje poput spužve i zadržava vodu u tijelu, što za posljedicu ima manje izlučenog urina. Isto vrijedi i za oralne rehidracijske otopine koje se koriste za liječenje proljeva. Sadrže male količine šećera, natrijum i kalijum, koji takođe pomažu zadržavanju vode u tijelu.

„Elektroliti poput natrijuma i kalijuma pridonose boljoj hidrataciji, dok kalorije u pićima rezultiraju sporijim pražnjenjem želuca, a time i manjom potrebom za mokrenjem“, rekla je Melissa Majumdar, dijetetičarka i portparolka Akademije za prehranu i dijetetiku.

Oprezno s unosom šećera

Ali, tu treba biti oprezan – pića s koncentrisanijim šećerima, poput voćnih ili gaziranih sokova, nisu nužno toliko hidratizirajuća da bi se zanemarila šteta koju mogu izazvati.

Duže se zadržavaju u želucu od obične vode, ali kada uđu u tanko crijevo, njihova visoka koncentracija šećera razređuje se tokom fiziološkog procesa koji se naziva osmoza.

Ovim procesom zapravo se povlači voda iz tijela u tanko crijevo kako bi se razrijedili šećeri koje ta pića sadrže. Uz to, sadrže dodatne šećere i kalorije koje nas doduše neće toliko zasititi kao čvrsta hrana, ali su ipak šećeri, objasnila je Majumdar.

U umjerenim količinama neće negativno djelovati na zdravlje, ali većina nije umjerena s takvim pićima pa se savjetuje ipak što češće posegnuti za vodom.

Nezavisne

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *