Kod manastira na Ozrenu postavljen spomen-kip Spomenka Gostića - Glas Regije

Kod manastira na Ozrenu postavljen spomen-kip Spomenka Gostića

Nije učitano

U porti manastira Svetog Nikole u Petrovu danas je postavljen spomen-kip Spomenka Gostića, najmlađeg borca Vojske Republike Srpske.

Svečano otkrivanje spomen-kipa, koji je djelo Žarka Aleksića iz Trebinja, biće upriličeno u subotu 28. avgusta ove godine, na praznik Velike Gospojine, u 11 časova, nakon završetka liturgije u manastiru Svetog Nikole.

Organizator i inicijator ove ideje je Mile Savić, koji je i autor knjige „Spomenko i Ozren“ od čije prodaje su i prikupljena sredstva za izgradnju kipa. Savić, inače autor i dokumentarnog filma „Spomenko na vječnoj straži“ rekao je za SRNA-u da je ovaj spomenik opomena svim generacijama o tome šta znači sloboda, koliko je života dato za nju i poruka da više nikada ne dođe do rata.

Savić je istakao da je za izgradnju spomen-kipa trebalo pune tri godine. Pozvao je sve ljude dobre volje, kao i predstavnike republičkih institucija u Srpskoj da svojim prisustvom u subotu uveličaju ovaj događaj.

Spomenko Gostić, teško je ranjen u ofanzivi muslimanskih snaga na planinu Ozren marta 1993. godine. Umro je u selu Jovići 20. marta 1993. a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u tom mjestu.

(IZVOR: RTV BN)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *