KO ŠTITI ODGOVORNE U POLAVAMA 2014: Grupa građana uputila otvoreno pismo tužiocima u BiH - Glas Regije

KO ŠTITI ODGOVORNE U POLAVAMA 2014: Grupa građana uputila otvoreno pismo tužiocima u BiH

Nije učitano

Grupa građana „Da se ne ponovi maj 2014. godine“ uputila je otvoreno pismo glavnim tužiocima Republičkog javnog tužilaštva, Federalnog tužilaštva i Tužilaštva BiH i predsjedniku VSTS u kome ih podsjeća da tužilaštva još nisu istražila i optužila prijavljene i odgovorne za krivična djela u majskim poplavama 2014. godine.

Upismu istovremeno podsjećaju da dok kod nas nema pomaka, njemačko tužilaštvo po službenoj dužnosti već provodi istragu protiv odgovornih za ovogodišnje julske poplave zbog zakašnjelog obavještavanja i evakuacije koji su imali uticaja na utapanje, povrede i nastalu štetu u toj zemlji.

– Tužilačko nepostupanje po službenoj dužnosti i prijavama protiv odgovornih za nezaštićenost Doboja i drugih područja od poplava pokazuje da tužilaštva u BiH nastavljaju sa praksom štićenja odgovornih za utapanje više osoba, direktnu štetu od nekoliko stotina miliona KM i drugu nastalu štetu u poplavama 2014. godine – navode u saopštenju koje su uputili medijima.

Od tužilaštava i VSTS zatražene su informacije o tome šta su preduzeli po službenoj dužnosti i prijavama protiv odgovornih za poplave 2014. godine.

– Zbog čega su prijave sklonjene u ladice dobojskih i drugih tužilaca, šta namjeravaju preduzeti protiv korumpiranih tužilaca i da li u BiH postoji tužilaštvo koje je spremno i sposobno da istraži odgovorne za poplave i zaštiti građane od kriminalnog ugrožavanja javnog interesa i straha da bi se maj 2014. mogao ponoviti – poruka je ove grupe građana.

Grupa građana “Da se ne ponovi maj 2014” već nekoliko puta se obraćala javnosti u vezi katastrofalnih poplava. Prošle godine pisali su političkim partijama da javno odgovore šta planiraju učiniti da se Doboj zaštiti od poplava, kako se ne bi ponovio scenario iz 2014. U martu ove godine u otvorenom pisu predsjedniku Vlade RS, ministru vodoprivrede, direktoru Voda Srpske, direktoru Inspektorata RS i gradonačelniku Doboja, upozorili su da Dobojlije već sedmu godinu žive u strahu od poplava.

Prošle sedmice prijavili su Vodama Srpske, vodnoj inspekciji  i Republičkom javnom tužilaštvu deponovanje materijala uz korito rijeke Bosne u Pločniku, kao i izgrađene objekte za separaciju šljunka i proizvodnju betona u neposrednoj blizini.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *