Kakva zima čeka Nijemce - Glas Regije

Kakva zima čeka Nijemce

Nije učitano

Od svih zemalja Evrope, Njemačka možda ponajviše trpi posljedice zbog manjka gasa, rusko-ukrajinskog sukoba i rasta cijena. Kakva zima čeka tu naciju?

Njemačka vlada je odobrila set mjera usmjerenih na uštedu energije za zimu, kojima će se ograničiti korišćenje osvjetljenja i grijanja u javnim zgradama. Kroz nova pravila, vlada ima za cilj da smanji upotrebu gasa za dva odsto.

Njemački ministar ekonomije, Robert Habek, rekao je da bi ova pravila mogla da uštede privatnim domaćinstvima, kompanijama i javnom sektoru oko 10,8 milijardi evra tokom dvije godine.

To je dio napora da se smanji zavisnost zemlje od ruskog gasa.

Prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Njemačka je dobijala 55 odsto svog gasa iz Rusije, ali je to smanjila na 35 odsto i obećala da će u potpunosti prekinuti uvoz.

Međutim, zemlja ostaje ogromno tržište za Moskvu i platila je skoro 9 milijardi evra za rusku naftu i gas u prva dva mjeseca rata, piše BBC.

Rusija je takođe smanjila protok gasa kroz ključni gasovod Sjeverni tok 1 do Njemačke na 20 odsto kapaciteta, što je izazvalo bojazan da bi ove zime mogla da „zavrne slavinu“ skroz, a Bloomberg piše da „Rusija ima taj luksuz“.

Habek je rekao novinarima da njegova zemlja želi da se, što je pre moguće, „oslobodi stege ruskog uvoza energenata“, da se zagrijeva na maksimalno 19 stepeni i da se u ulazima, hodnicima i foajeima grijanje može potpuno isključiti.

Telegraf podsjeća da je sredinom avgusta je odlučeno i da će njemačke kompanije moći da griju kancelarije do najviše 19 stepeni.

Javni spomenici i zgrade takođe neće biti osvijetljeni iz estetskih razloga, a preduzećima bi moglo biti zabranjeno i da svoje prodavnice noću osvijetle. Grijanje privatnog bazena takođe bi moglo biti zabranjeno.

Dodatno, Njemačka će dati prednost teretu uglja i nafte u odnosu na putovanja putnika željeznicom, što znači da će putnici morati da čekaju. Drugim riječima, njemačka vlada je donijela uredbu prema kojoj nacionalne željeznice postaju prioritetni akter za transport goriva.

Povećanje kapaciteta skladištenja

Njemačka takođe planira da pokrene reklamne kampanje kako bi se lokalnom stanovništvu prenela poruka o važnosti smanjenja sopstvene potrošnje. I usred zabrinutosti zbog zimske nestašice, zemlja postavlja dva terminala za tečni prirodni gas na obali Sjevernog mora, kako bi poboljšala skladištenje.

Većina država, članica Evropske unije, obavezala se da će ove zime dobrovoljno smanjiti upotrebu gasa za 15% – iako će to postati obavezno ukoliko dođe do ozbiljnih nestašica.

U međuvremenu, Španija je već donela pravila koja ograničavaju upotrebu klimatizacije i grijanja u javnim i velikim poslovnim zgradama, jer nastoji da uštedi energiju.

U srijedu je švajcarski ministar energetike rekao da bi „svakako imalo smisla“ da se zemlja uskladi sa planom EU, kako bi spriječila energetsku krizu. Švajcarska komisija za električnu energiju takođe je preporučila da domaćinstva naprave zalihe svijeća, u slučaju nestanka struje.

Ranije ovog mjeseca, švajcarska ministarka energetike kazala je da će pokušati da donese plan za isključenje grejanja u javnim zgradama.

Nezavisne

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.