Kako nedostatak seksa utiče na ljudski organizam? - Glas Regije

Kako nedostatak seksa utiče na ljudski organizam?

Nije učitano

Foto: Pixabay

Raskid, posao, putovanja… Postoji mnogo razloga zašto vaš seksualni život može biti neredovan. Ali, da li ste znali da iznenadni nedostatak seksa može da utiče na vaše zdravlje? Pogledajte kako nedostatak seksa utiče na vas:

1. Anksioznost

Naučno je dokazano da seks pomaže kod oslobađanja od stresa. Tokom odnosa, mozak oslobađa hemikalije koje omogućavaju pozitivne emocije i opuštaju vas – poput endorfina i oksitocina. Kada ove stvari nedostaju, naročito ako ste navikli na njih, ima smisla da dođe do promjene raspoloženja.

2. Pad imuniteta

Što manje imate seks, vaš imunitet će biti slabiji. Redovnim seksom u organizmu se proizvode antitela koja mogu da podižu imunitet i borbi protiv virusa. Bez seksa ćete postati osjetljiviji na prehladu i grip.

3. Zaštita od infekcija

Ako vjerujete studijama, skoro 80 posto infekcija urinarnog trakta se javljaju 24 sata nakon odnosa. Tokom seksa, bakterije iz vagine mogu da nađu svoj put do bešike, uzrokujući upalu. To znači da ćete smanjenjem seksa smanjiti rizik od infekcija.

4. Negativan uticaj na odnos

Ako ste u vezi, a seks nedostaje, to u velikoj mjeri može da utiče na odnose u lošem smislu. Nedostatak seksa može negativno uticati na samopouzdanje, čime se smanjuje nivo oksitocina i drugih hormona i utiču na ponašanje i raspoloženje. Ali, određeni vremenski period bez seksualnih odnosa ne znači da ćete biti nesrećni. Seks je izraz bliskosti između dvoje ljudi, baš kao i ljubljenje i davanje komplimenata, tako da možete da se povežete na ovaj način, a ne samo fizički.

5. Depresija

Mnoge studije su došle do zaključka da što duže nemate seks, lakše možete razviti depresiju.

(IZVOR: Nezavisne)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *