KAKO JE DOŠLO DO ZAMJENE VAKCINA: Dobojlije htjele da se vakcinišu protiv korone, u Domu zdravlja tvrde da neće biti posljedica po zdravlje - Glas Regije

KAKO JE DOŠLO DO ZAMJENE VAKCINA: Dobojlije htjele da se vakcinišu protiv korone, u Domu zdravlja tvrde da neće biti posljedica po zdravlje

Nije učitano

Iz Doma zdravlja Doboj potvrdili da je grupa građana, umjesto vakcine protiv korona virusa, greškom dobila vakcinu protiv sezonskog gripa, ali nisu objasnili kako je, konkretno, došlo do nemilog slučaja.

Kako je Srpskainfo saznala, građani su pozvani da dođu u ovu zdravstvenu ustanovu, kako bi se vakcinisali protiv korone. Međutim, osam ljudi je greškom dobilo vakcinu za sasvim drugu zaraznu bolest, protiv koje je vakcinacija završena još u novembru prošle godine.

Iz dobojskog Doma zdravlja nisu precizirali kako došlo do zabune da se tim ljudima umjesto Sinofarma da Vaksigrip. Razlog je, možda, to što obje vakcine imaju isti režim čuvanja, pa su se našle u jednom hladnjaku.

Naime, i jedna i druga vakcina se čuvaju na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusa, bez direktne izloženosti svjetlosti i bez zamrzavanja. Međutim, nejasno je kako osoba koja je vakcine uzimala iz hladnjaka nije primjetila razliku između etiketa na njihovim bočicama, koja je očigledna.

Bilo kako bilo, u Domu zdravlja Doboj naglašavaju da su Dobojlije koje su greškom dobile Vaksigrip upoznate sa dejstvom vakcine protiv sezonskog gripa, te da ne postoji opasnost po njihove živote i zdravlje, niti neke eventualne posljedice.

– Osam osoba je, umjesto vakcine protiv kovida 19 proizvođača Sinofarm, primilo vakcinu Vaksigrip, koja se daje protiv gripa. Ovo se desilo 31. jula, u prošlu subotu. Po saznanju o ovom događaju proces vakcinacije odmah je zaustavljen, dok je radnica M.P. udaljena s radnog mjesta i procesa rada. Vakcinaciju su nastavili drugi radnici naše ustanove. Osobe koje su primile vakcinu protiv sezonskog gripa odmah su obaviještene o tome – naveli su u saopštenju iz ove zdravstvene ustanove.

U cijeli slučaj uključila se i dobojska policija.

Portparol Policijske uprave Doboj Dragana Kerkez potvrdila je za Srpskainfo da im je prijavljen ovaj slučaj, te da su već preduzeli određene aktivnosti.

– U toku su provjere navoda ove prijave, poslije čega ćemo imati više informacija – rekla nam je Kerkezova.

Nakon što se saznalo za ovaj slučaj, Dobojlije su iskazale ogorčenje onim što se desilo njihovim sugrađanima.

– Iako imamo dosta građana koji odbijaju da se vakcinišu, sve više je onih koji žele da se zaštite i koji jedva čekaju da prime vakcinu. A onda se desi ovakav slučaj da dobiju nešto sasvim deseto, što ih neće zaštititi od korone. Ovo će dodatno poljuljati povjerenje građana u imunizaciju protiv ove zarazne bolesti. Čuo sam da je tim vakcinama protiv gripa istekao i rok, ali ne znam da li je to tačno – ispričao je za Srpskainfo jedan Dobojlija.

SKANDAL U PRIJEDORU
Još jedan vakcina skandal u Srpskoj desio se u aprilu ove godine, kada je u prijedorskom Domu zdravlja propalo više od 1.300 doza za vakcinaciju protiv korona virusa. U ovoj zdravstvenoj ustanovi je, naime, prekinuta revakcinacija starijih od 65 godina jer je, zbog nestanka struje, došlo do prekida hladnog lanca, o čemu je Srpskainfo ekskluzivno pisala.

Nakon što je naš portal objavio informaciju o propadanju vakcina u Prijedoru, u slučaj su se odmah uključili i policija i Tužilaštvo. Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru formiralo je predmet u vezi sa ovim slučajem i vodi istragu da se utvrdi čija je to odgovornost. Još se ne zna da li će neko krivično odgovarati zbog ovog slučaja.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *