IZMJENA ODLUKE: Radno vrijeme ugostitelja u Šamcu do ponoći - Glas Regije

IZMJENA ODLUKE: Radno vrijeme ugostitelja u Šamcu do ponoći

Nije učitano

Nakon redovne sjednice predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović rekao je novinarima da su odbornici, pored ostalih tačaka, usvojili izmjenu odluke o radnom vremenu ugostitelјskih objekata na području opštine Šamac koja podrazumjeva radno vrijeme ugostitelјa od 06 do 24 časa.

Varadinović je dodao da su danas  usvojili i izvještaj o realizaciji  plana za izmirenje neizmirenih obaveza prenesenih iz prethodnog perioda.

„Dakle, shodno Zaknu o fiskalnoj odgovornosti  Skupština je 2019 godine usvojila plan izmirenja obaveza koje su proistekle, odnosno  nastale u nekom proteklom periodu tako da je shodno tom planu u 2020 godini  izmireno ukupno 150.000 KM  iz buđžeta opštine Šamac“, kaže Varadinović.

On je napomenuo da je danas usvojen i izvještaj o stipendiranju studenata i učenika na području opštine Šamac.

„Opština Šamac  je u protekloj godini stipendirala 70 studenata. Svakako   da je želјa i volјa Kabineta načelnika i Skupštine da u narednim godinama iznos stipendije koji  na mjesečnom nivou iznosi 100 KM bude  povećan shodno mogućnostima i situaciji u kojoj se bude nalazila opština“, kaže Varadinović.

Načelnica Odjelјenja za prostorno uređenje i komunalne poslove Vedrana Mihalјčić istakla je, a da je danas usvojen set odluka o socijalnom  stanovanju.

Mihalјčićeva je istakla da opština Šamac u svom vlasništvu nema nijednu stambenu jedinicu koja bi mogla da bude predmet socijalnog stanovanja.

„Međutim usvajanjem ove tri odluke, o fondu stambenih jedinica, odluke o visini cijene zakupa za socijalne kategorije i odluke o subvencionisanju ovakvog zakupa od strane jedinice lokalne samouprave mi smo  stvorili pravnu  osnovu za izradu Strategije  kao i povlačenje, odnosno obezbjeđenje sredstava sa viših nivoa vlasti ili međunarodnih organizacija koje će ubuduće pomoći izgradnju stambenih objekata, a koje će biti dodijelјene u svrhu socijalnog stanovanja“, kaže Mihalјčićeva.

Ona je podsjetila da sam pojam socijalno stanovanje koje definišu ove odluke i koje će definisati Strategija socijalnog stanovanja  podrazumjeva lica koja su zbog svog ekonomskog stanja, a nemaju mogućnost da po tržišnim cijenama riješe stambeno pitanje.

„To takođe podrazumijeva i stanovanje lica koja su deficitarnog zanimanja kao i lica koja borave na području opštine Šamac zbog liječenja djece, a  borave više od 10 dana što je kako Zakonom  definisano tako i ovim odlukama koje su danas donesene. Analizom trenutnog stanja došli smo do podatka da je za područje opštine Šamac trenutno dovolјno oko 15 stambenih jedinica koje bi zadovolјile trenutne potrebe socijalnog stanovanja. Naravno, u dalјem periodu ako se pokaže da je potrebno više  mijenjaće se ove odluke u tom smislu“, kaže Mihalјčićeva.

Na današnjoj redovnoj sjednici Slupštine odbornici su usvojili  prijedlog Odluke o osnivanju Teritorijalne vatrogasne jedinice Šamac, izvještaj o utrošku sredstava prikuplјenih na osnovu vodnih naknada u 2020 godini sa Planom korišćenja sredstava od vodnih naknada u 2021 godini i izvještaj o utrošku sredstava od naknade za promjenu namjene polјoprivrednog zemlјišta u nepolјoprivredne svrhe za 2020 godinu i plan korišćenja sredstava prikuplјenih od polјoprivrednih saglasnosti u 2021 godini.

Podršku odbornika  dobila je i informacija o stanju bezbijednosti na području opštine Šamac u 2020 godini sa uporednim pokazatelјima iz 2019 godine, informacija o aktivnostima  i tehnikoj opremlјenosti Teritorijalne vatrogasne jedinice Šamac za 2020 godinu sa planom rada za 2021 godinu, izvještaj o uspjehu  i vladanju učenika JU Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ na kraju prvog polugodišta za školsku 2020/2021 godinu.

Svetlana Pavlović/GlasRegije

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *