IZ PU DOBOJ SAVJETUJU: Kako da zaštitite svoju imovinu dok ste odsutni - Glas Regije

IZ PU DOBOJ SAVJETUJU: Kako da zaštitite svoju imovinu dok ste odsutni

Nije učitano

Foto: Ilustracija/Glas Regije

Policijska uprava Doboj apeluje na građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu intenzivnije mjere zaštite kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju ili odsustvo domaćina, mogli ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu.

„Kako bi se zaštitili od provalnika i svoje domaćinstvo učinili sigurnijim, građanima savjetujemo da za vrijeme odsustva iz stana ili kuće ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne. Takođe, u blizini stambenih objekata ne treba ostavljati ljestve, sanduke, burad i slične predmete koji bi eventualnom izvršiocu omogućili lakši pristup objektu. Radne mašine, alate i druge vrijedne predmete koje građani često ostavljaju neobezbjeđene u dvorištu, treba unijeti u garaže i pomoćne objekte, koji će biti zaključani. Građanima takođe preporučujemo da ukoliko su u mogućnosti, na objektima ugrade tehničke sisteme zaštite (osvjetljenje objekata sa senzorima pokreta, alarm, video nadzor i sl.).“, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

„Vrijednosti (novac, nakit, umjetnička djela i druge vrijedne predmete) treba povjeriti na čuvanje nekome od povjerenja ili pohraniti u trezor banke. Dragocjenosti i novac se ne ostavljaju u kući ni na tzv. „skrivenim mjestima“, jer i provalnicima su takva mjesta poznata. Dobro je obezbjediti fotografije nakita i vrjednijih predmeta radi prepoznavanja, u slučaju eventualnog izvršenja krivičnog djela. Ključeve od stana takođe ne treba ostavljati na „skrivenim mjestima“, nego osobi od povjerenja koja će češće obilaziti kuću ili stan, a pri tom povremeno osvjetliti prostorije i prazniti poštansko sanduče kako se ne bi stekao utisak da u kući ili stanu niko ne boravi.“, dodaju iz PU Doboj.

Na društvenim mrežama ne treba ostavljate poruke o svom odsustvu, obavjestiti lično samo one koje je neophodno, savjetuju u dobojskoj Policijskoj upravi.

„Radi sprečavanja eventualne krađe vozila građanima preručujemo da uvijek kada napuštaju vozilo, pa i nakratko, ugase motor i izvade ključ iz kontakt brave, te da u vozilu ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete koji bi mogli privući eventualnog izvršioca.“

U cilju očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti Policijska uprava Doboj sprovodi planirane preventivne mjere i aktivnosti na sprečavanju vršenja krivičnih djelan u kojim su objekt napada imovina građana i infrastrukturni objekti, kao i druge operativne aktivnosti usmjerene na sprečavanje svih zakonom kažnjivih radnji.

„Podsjećamo da je zaštita od kriminala umnogome efikasnija ukoliko i sami građani preduzimaju određene mjere radi lične zaštite i zaštite svoje imovine, te ukoliko sarađuju međusobno i sa policijom. Zato apelujemo na građane da ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkiralištu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na besplatan dežurni broj 122. Poziv može biti i anononiman.“, dodaje se iz PU Doboj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *