INTERVJU//RADOJICA ĆELIĆ: Realizovali smo velike projekte, opstrukcije nas neće zaustaviti - Glas Regije

INTERVJU//RADOJICA ĆELIĆ: Realizovali smo velike projekte, opstrukcije nas neće zaustaviti

Nije učitano

U intervjuu za naš portal načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić je govorio o stanju u ovoj opštini, društvenim i političkim prilikama, poteškoćama sa kojim se susreće u radu, rezultatima rada opštinskog rukovodstva, projektima i planovima za budućnost.

GlasRegije: U Stanarima je komplikovana politička situacija zbog čega još uvijek nije usvojen budžet za ovu godinu. Kako to komentatišete i ko je odgovoran?

ĆELIĆ: U Stanarima je u prethodnom periodu funkcionisala široka koalicija sastavljena od Ujedinjene Srpske, SDS-a, Socijalističke partije i DNS-a i to je davalo svoje rezultate sve do kraja 2023. godine, odnosno do sjednice Skupštine opštine na kojoj nije usvojen budžet za 2024. godinu. Tada je postalo jasno da naš dotadašnji koalicioni partner, SP, ima dodatne političke ambicije usmjerene na kandidaturu za načelnika opštine za predstojeće lokalne izbore, što je legitimno pravo svih političkih subjekata. Nakon toga svoju politiku usmjeravaju gradeći sopstvene pozicije za predstojeći izborni ciklus, odnosno kampanju za načelnika opštine, što opet predstavlja legitimno pravo. Ipak, apsurdno je da se obezvrijeđuju i omalovažavaju svi projekti i dobre stvari koji su urađeni u prethodnom periodu. U prethodne tri godine koalicioni partneri nisu imali primjedbe na funkcionisanje opštinske uprave i rad načelnika, a neusvajanjem budžeta pokušali su dovesti u pitanje definisane politike razvoja, odnosno završetak projekata koje smo u skupštini zajedno podržali. Smatram da političke ambicije svakog pojedinca i političke partije ne smiju uticati na dinamiku razvoja opštine Stanari i kvalitet života njenih građana.

GlasRegije: Kako opština funkcioniše u takvim uslovima? Imate li problema i postoje li rješenja?

ĆELIĆ: U prethodnom periodu Skupština opštine je donijela odluke vezane za izgradnju kapitalnih projekata kao što su Dom zdravlja, vodovodna mreža, elektromreža i tržnica, i obaveze po tim projektima se moraju strogo poštovati. Zakonom je definisan način isplate svim budžetskim korisnicima za vrijeme privremenog finansiranja, odnosno u periodu kad budžet nije usvojen, sa jasno definisanim prioritetima u plaćanju, a ugovorene obaveze predstavljaju jedan od prvih prioriteta. S tim u vezi postoje poteškoće u plaćanju kako prioritetnih obaveza tako i svih ostalih obaveza budžetskih korisnika. Ovakvo stanje će biti do usvajanja budžeta, ali svakodnevno ulažemo maksimum u cilju finansiranja aktuelnih projekata i drugih obaveza. Zbog svega navedenog dolazi i do kašnjenja određenih plaćanja ali i do nemogućnosti raspisivanja javnih poziva zbog čega su određeni korisnici budžeta uskraćeni u ostvarivanju određenih prava.

GlasRegije: U četvrtoj ste godini mandata načelnika opštine. Da li ste zadovoljni urađenim? Na koje ste projekte ponosni i postoji li nešto čime niste zadovoljni?

ĆELIĆ: Tokom prethodne tri godine urađeni su veoma bitni kapitalni projekti od kojih se posebno ističe izgradnja Doma zdravlja. Tokom ljetnih mjeseci ove godine objekat novog Doma zdravlja će biti useljen i time će Stanari dobiti savremeni objekat primarne zdravstvene zaštite na koji smo svi ponosni. Sredstva u iznosu od 3,6 miliona KM je donirala Vlada Srbije na čemu smo izuzetno zahvalni, a posebnu zahvalnost dugujemo predsjedniku Aleksandru Vučiću koji je prepoznao potrebe naše lokalne zajednice. Donacija je plod brige Srbije za srpski narod, ali i diplomatskih aktivnosti predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenada Stevandića, uz čiju smo podršku početnu ideju doveli do finalne faze i pribavljanja donacije Vlade Srbije u iznosu od 3,6 miliona KM.

Drugi, ali ne manje značajan projekat je izgradnja nove vodovodne mreže, koji je trenutno u završetku prve i druge faze, vrijednosti oko 7,3 miliona KM. Ove dvije faze omogućavaju da mještani naseljenih mjesta Stanari, Ljeb, Osredak, dijelovi Raškovaca, Ostružnje Donje i Ostružnje Gornje dobiju pitku vodu iz novog vodovoda. Postojeći vodovod koji je snabdijevao vodom mještane Stanara, dijelove Raškovaca i Ostružnje Donje je star oko 50 godina i nalazi se u rudnom polju, te je izgradnja novog vodovoda imala dodatni značaj. Potpuni završetak druge faze se očekuje krajem jula ove godine, a najkasnije do kraja godine. Pored građana, koji će imati trajno riješeno vodosnabdijevanje, završetkom druge faze opština reguliše svoje obaveze prema kompaniji EFT koja će moći da nastavi svoje radove na eksploataciji uglja u rudnom polju, što je važan faktor s obzirom na to da kompanija EFT zapošljava preko 1100 radnika, te da je najvažniji privredni subjekat u našoj opštini.

Treći projekat od velike važnosti koji smo uspješno započeli i obezbijedili sredstva za njegov završetak je rekonstrukcija elektromreže u selima Brestovo, Mitrovići, dijelu Osretka i Dragalovaca. Ovaj projekat teče planiranom dinamikom koju diktira Elektrokrajina i ponosan sam na realizaciju istog s obzirom na to da mještani pomenutih sela imaju probleme sa snabdijevanjem električnom energijom prekom 30 godina, što otežava život naroda ovog kraja.

Jedan od značajnih poslova koji me je dočekao po preuzimanju funkcije načelnika opštine bila je i obnova i rekonstrukcija ambulanti porodične medicine u selima Cerovica, Dragalovci, Ljeb i Cvrtkovci. Smatram izuzetno dobrim potezom otvaranje ambulante porodične medicine u Cvrtkovcima koja ranije nije radila. Sve ovo je omogućilo bolju medicinsku uslugu za građane naših sela.

Takođe značajan projekat bila je izgradnja Društvenog doma u Raškovcima, selu koje do sada nije imalo društveni dom, a značajne su i obnove društvenih domova u selima Mitrovići i Dragalovci. Isto tako značajna je i rekonstrukcija mosta u Osretku kao i rekonstrukcija poligona u selima Jelanjska i Cerovica.

Za funkcionisanje naše lokalne zajednice kao i svih drugih lokalnih zajednica važno je obezbjeđivanje uslova za rad vatrogasne jedinice za koju smo u proteklom periodu izgradili garaže za vatrogasna vozila i time je doveli u značajno operativnije stanje s obzirom na to da je bilo nedopustivo da vatrogasna vozila u zimskom periodu budu vani i da ne mogu izaći na intervenciju jer su okovana ledom.

Za bolje funkcionisanje preduzeća i ustanova, predanim radom, nabavkama i donacijama nabavili smo jedno novo vozilo hitne pomoći i jedno kombi vozilo za dijalizne pacijente, jedno putničko vozilo za Centar za socijalni rad, kamion za potrebe odvoženja komunalnog otpada i malčer za bolje održavanje putne infrastrukture. Pored svega navedenog izvršili smo asfaltiranje više od 20 kilometara lokalnih puteva u svim selima naše opštine.

Izuzetno sam ponosan na sve navedene projekte, posebno na segment pribavljanja donatorskih sredstava koja su značajno ubrzala naš razvoj, kao i na činjenicu da smo prilikom preuzimanja vlasti naslijedili dug od 3 miliona KM koji je danas u potpunosti vraćen.

GlasRegije: Pred nama su lokalni izbori. Kakva su vaša očekivanja i planovi? Možete li predvidjeti kako će politička scena u Stanarima izgledati nakon izbora?

ĆELIĆ: Za predstojeće lokalne izbore već je uveliko počelo pozicioniranje partija i političko djelovanje vezano za kampanju što može da se vidi i po neusvajanju budžeta za 2024. godinu i neusvajanju Izvještaja o radu načelnika i opštinske uprave za 2023. godinu. Radeći sa narodom, a nakon toliko važnih projekata koji su realizovani i čija se realizacija privodi kraju moja očekivanja su pobjednička. Sve trenutne poteškoće će nakon izbora postati dio prošlosti, a mi ćemo nastaviti sa radom na principu razvoja i domaćinskog odnosa što je bila naša politika od prvog dana. Opštinu treba da vode odgovorni ljudi, ljudi sa iskustvom lišeni dnevnopolitičkih frustracija i opredijeljeni za rad i razvoj, a mi smo u protekle tri godine dokazali da to jesmo. Zahvaljujem se narodu opštine Stanari koji me podržao i podržavao tokom mandata i potpuno sam siguran da će ta podrška i dalje biti nastavljena.

About Post Author

2 thoughts on “INTERVJU//RADOJICA ĆELIĆ: Realizovali smo velike projekte, opstrukcije nas neće zaustaviti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *