INICIJATIVA MINISTARSTVA: Bez PDV-a pri kupovini prve nekretnine - Glas Regije

INICIJATIVA MINISTARSTVA: Bez PDV-a pri kupovini prve nekretnine

Nije učitano

FOTO: Ilustracija/Pixabay.com

Ministarstvo finansija i trezora BiH na čelu sa Srđanom Amidžićem ima namjeru pokrenuti postupak za izmjene i dopune Zakona o porezu čime bi uveli poreske olakšice, odnosno oslobađanja od plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve punoljetne osobe.

To znači, kaže Amidžić, da svako punoljetno lice sa prebivalištem u BiH ima pravo da podnese Zahtjev na povrat PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine, a odnosi se samo na novoizgrađene nekretnine.

Početni prijedlog poreske olakšice podrazumijevala bi da su kupci oslobođeni tj. da imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40m2 stambenog objekta i dodatnih 15m2 za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na povrat PDV-a za kupovinu prvog stana.

Poreski obveznik bi plaćao PDV samo na površinu stana koja je veća u odnosu na ovako definisane norme. Ovo se odnosi na fizička lica koja nisu imala nekretninu u vlasništvu od određenog datuma npr. 1.1.2006., a što je uslovljeno i evidencijama koje se vode u javim registrima.

Ovo bi se moglo koristiti samo jednom u životu tako da se roditelji mogu odreći ovog prava da bi njihova djeca to mogla da koriste tj. da se to pravo prenese na djecu. UIO BiH bi zaprimila Zahtjev zatim provjeravala ispunjenost uslova za povrat PDV-a pa isti odobravala nakon postupka donošenjem Rješenja.

Što se tiče pomjeranja granice za ulazak u sistem PDV-a, Amidžić kaže da bi se to usvojilo, Zakon mora da prođe Predstavnički dom i Dom naroda. U Predstavničkom domu je to prihvaćeno, dok u Domu naroda, kažu da treba vrijeme da Zakon bude provodiv.

To znači da ima podrška i niko nije protiv toga, ali da treba vremena.

„Zakone ne treba dijeliti po političkim partijama nego za sve nas“, rekao je Amidžić.

(IZVOR: BN)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *