HUMANITARNA AKCIJA ZA KNEŽEVIĆE: Sedmočlana porodica živi u oronuloj kući sa zemljanim podom, bez struje i vode (FOTO) - Glas Regije

HUMANITARNA AKCIJA ZA KNEŽEVIĆE: Sedmočlana porodica živi u oronuloj kući sa zemljanim podom, bez struje i vode (FOTO)

Nije učitano

Mnogi okreću glavu kada ugledaju bijedu i siromaštvo, ali na uslove u kojima živi sedmočlana porodica Knežević u Donjim Ceranima kod Dervente, niko ne može ostati ravnodušan. Ovoj porodici neophodno je obezbjediti osnovne uslove za život, vodu, struju i siguran krov nad glavom prije zime, koju će teško prezimiti u oronuloj kući u kojoj borave. Niko od članova ove porodice nije zaposlen, a treba nahraniti dvoje male djece i treće na putu.

U uslovima nedostojnim čovjeka, bez struje i vode, od svijeta sakriveni okolnom šikarom i šumom, živi baka Mitra, sinovi Dragan, Slađan i Zoran, njegova supruga Gospa i njihova djeca – trogodišnja Aleksandra i petogodišnji Aleksandar. Treće djete Gospe i Zorana je na putu. Kneževići nemaju nikakva primanja – niko nije zaposlen, a socijalnu pomoć ne mogu da ostvare, jer raspolažu sa dva duluma zemlje. Baka Mitra kroz suze priča da ih je prije sedam godina zadesila nesreća te im se srušila stara kuća, pa su se preselili u trošnu i oronulu djeverovu kuću.

– Živimo od povremenih dnevnica koje sinovi zarade, ali to nije dovoljno za osnovne uslove za život. Imala sam 120 KM socijalne pomoći, međutim kada su utvrdili da na sebi imam dva duluma zemlje, ta pomoć mi je ukraćena, kaže Mitra.

Nije učitano

Trojica Mitrinih sinova su uz pomoć komšija prije pet godina uspjeli da ozidaju prizemlje kuće i saliju ploču, ali im je sada potrebna pomoć da objekat pokriju, ugrade inastalacije i priključke za struju i vodu. Povremene dnevnice koje zarade nisu dovoljne da bi se obezbjedili osnovni uslovi za život, a kamoli za izgradnju kuće, priča najstariji Mitrin sin Dragan, koji zbog bolesti pluća, nije ni sposoban da zaradi dnevnice. Lista potrepština je duga.

– Treba nam bukvalno sve – od hrane, namještaja, higijenskih sredstava do građevinskog i ostalog materijela  koji jepotreban da bi se nova  kuća sagradila i koliko-toliko osposobila, kaže Dragan.

Ipak, na ovoj porodici se pokazalo da ima dobrih ljudi. Kneževićima sa osnovnim namirnicima pomažu komšije, ali i to je ograničeno, jer oni nemaju struju, samim tim ni frižider u kome bi čuvali hranu. Upravo zbog toga stanovnici Donjih Cerena složni su da se ovoj porodici mora trajno riješiti egzistencijalno pitanje, i zato su pokrenuli humanitarni akciju prikupljanja pomoći.

Komšije sa kojima smo razgovarali imaju samo riječi hvale za Kneževiće.

– Uvijek su tu kada drugima treba pomoći i svima izlaze u susret oko poslova u njivi. Iako žive u neimaštini, nikada nisu krali niti činili neke nečasne radnje, kaže komšija Bojan Marinković.

Svi koji žele pomoći Kneževićima da završe kuću do zime,  i obezbjede ostale potrepštine mogu se javiti na broj telefona – 066 707 373, i tako kontaktirati njihovu komšinicu Zlatu Marinković, koja godinama pomaže ovu porodicu,  i glavni je pokretač humanitarne akcije.

(IZVOR: TV K3)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *