Hiljadugodišnja tradicija: Blagodatni oganj sišao u Hristov grob (FOTO) - Glas Regije

Hiljadugodišnja tradicija: Blagodatni oganj sišao u Hristov grob (FOTO)

Nije učitano

FOTO: ATEF SAFADI/EPA

Blagodatni oganj pojavio se u Hramu groba Gospodnjeg u Jerusalimu, a patrijarh jerusalimski Teofil Treći razdijelio ga je sveštenicima Grčke crkve i predstavnicima drugih konfesija, javio je Sputnjik.

Blagodatni oganj simbolizuje nerukotvorenu svjetlost Vaskrsenja Hristova, o kojoj je govorio još apostol Petar, i smatra se svetinjom.

Pojava Blagodatnog ognja uoči pravoslavnog praznika Vaskrs, koju prate molitve pravoslavnog patrijarha, sveštenstva i hiljada vjernika, i dalje se smatra “čudom silaska Blagodatnog ognja”.

U skladu sa hiljadugodišnjom tradicijom, svetinju će dobiti predstavnici 11 zemalja. One su poslale avione u Izrael kojima će Blagodatni oganj stići u njihove zemlje – Kipar, Bugarsku, Bjelorusiju, Moldaviju, Ukrajinu, Rusiju, Rumuniju, Grčku, Gruziju, Poljsku i Kazahstan.

Nije učitano

Ceremonija silaska Blagodatnog ognja privuče desetine hiljada vjernika u hram Svetog groba, na mjesto u kome se, kako se vjeruje, nalazi tijelo Isusa Krista, odnosno gdje je položeno prije 2.000 godina.

Vjeruje se da sunčevi zraci koji prolaze kroz svjetlarnik kupole hrama zapale plamen duboko unutar kripte, što je tajni čin koji se smatra čudom Svete subote prije Vaskrsa, vaskršnje nedjelje.

Nakon toga jerusalimski patrijarh zapali svijeću na blagodatni oganj koji se onda dijeli među vjernicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *