Gradske vlasti u Doboju obmanjuju građane i godinama opstruišu uređenje korita Bosne - Glas Regije

Gradske vlasti u Doboju obmanjuju građane i godinama opstruišu uređenje korita Bosne

Nije učitano

Gradska vlast Doboja godinama opstruiše uređenje korita Bosne na način da izbjegava da  obezbijedi uslove za pokretanje postupka eksproprijacije zemljišta.

Na zahtjev grada Vlada RS je još u martu 2016. godine donijela odluku o utvrđivanju opšteg interesa, a postupak eksproprijacije zemljišta za uređenje korita Bosne još nije započeo jer grad Doboj nije izvršio zakonsku obavezu deponovanja sredstava kod banke na ime naknade za eksproprisano zemljište.

„Proteklih godina dobojskoj vlasti bili su važniji nabavka automobila, LED rasvjeta, asfaltiranje nekategorisanih puteva, kupovina stanova, poslovnih prostora i garaža, finansiranje medija i drugi neprioritetni, koruptivni i predizborni troškovi nego deponovanje sredstava za prioritetnu eksproprijaciju zemljišta i uređenje korita Bosne“, poručuju grupa građana „Da se ne ponovi maj 2014.“

Navode i da je eksproprijacija zemljišta za uređenje korita Bosne od ušća Usore do japanskog mosta mogla je i trebala biti završena za godinu dana“ Doboj je bio i ostao ugrožen od poplava zbog neuređenog korita Bosne, neizgrađenih odbrambenih nasipa, devastiranog inundacionog područja, neriješene odvodnje unutrašnjih voda i starog željezničkog mosta, a obećana zaštita od poplava sve više podsjeća na čekanje Godoa. Očigledno je da dobojskoj i entitetskoj vlasti zaštita od poplava nije prioritet, a projekti i obmanjujuća obećanja neće zaštititi Doboj od poplava“.   

Podsjetimo, 15. maja 2014. godine vodostaj rijeke Bosne bio je 7,21 metar, četiri metra iznad kote redovne odbrane od poplava. Poplavljene su kuće, stanovi, poslovni prostori, garaže, a smrtno je stradalo 11 Dobojlija, dok je materijalna šteta procijenjena na više od 173 miliona maraka.

(IZVOR: BUKA)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *