Forum žena PDP-a Doboj obilježio 8. mart i poslao snažne poruke - Glas Regije

Forum žena PDP-a Doboj obilježio 8. mart i poslao snažne poruke

Nije učitano

DOBOJ – Članice Foruma žena PDP-a Doboj i ove godine su poslale poruke podrške svim ženama da nikad ne odustanu od njihovih prava na zdrav, osmišljen i nezavisan život u svojim zajednicama.

„Žene su „dobre“, „prihvatljive“, „podnošljive“ samo ako mnogo ne smetaju dosta slabijim muškarcima, koji u paternalističkom manirima žele dominirati u gotovo svakom polju. Važno je napomenuti da one ne smiju biti i nisu same u svojoj borbi, ima mnogo muškaraca koji razumiju koliko je ovo pitanje i njihova borba, i koliko jedino ravnopravno učešće i muškaraca i žena u politici i privredi, te društvu uopšte, može dovesti do ozdravljenja nacije.“, naveli su iz FŽ PDP Doboj.

U našoj zemlji mi imamo zakone i preporuke koje najmanje poštujemo u dijelu koji se tiče rodne odgovornosti, dodaju iz Foruma žena ove političke partije.

Nije učitano

„Zbog toga je svaka druga žena u BiH tokom svog života pretrpjela neki oblik nasilja. Zbog ovoga su one za 46% manje plaćene u odnosu na njihove muške kolege, podzastupljene su u nekim, pogrešno shvaćeno tipično „muškim“ oblastima. Ima ih premalo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i njihov glas biva gdje god je to moguće, minimizovan i neutralisan. Nisu vlasnice imovine, i vrlo često nemaju nasljedstvo, ustupajući mjesto muškim članovima porodice. Rjeđe rukovode preduzećima u realnom sektoru i još rjeđe su na čelu političkih partija i u rukovodećim strukturama. To nipošto nije zbog njihove manje sposobnosti nego zbog loše prilagođenog legislativnog okvira da se ona – žena ostvari u različitim ulogama, te brojnih predrasuda i stereotipa u ovoj „geografiji“.“

Juče su članice FŽ razgovarale o mogućim rješenjima, smatrajući da nema prepreke da i naša zemlja prepozna potencijal rodne ravnopravnosti u svim sferama života i rada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *