Farma jelena na Ozrenu jedinstvena u Srpskoj: Krase ih rogovi po kojima su dobili naziv lopatari - Glas Regije

Farma jelena na Ozrenu jedinstvena u Srpskoj: Krase ih rogovi po kojima su dobili naziv lopatari

Nije učitano

Zanimljiva priča o farmi jelena lopatara, dolazi iz sela Konopljište, na vrhu Ozrena.

Ova farma jedinstvena je u Republici Srpskoj. Krase ih rogovi po kojima su dobili naziv jeleni lopatari. Ovo je vrijeme kada mijenjaju izgled ,pa im prvo opadne dlaka, a potom i rogovi.

Na farmi je oko 40 jelena, košuta i lanadi o kojima brine Živko Blagojević iz ozrenskog sela Boljanić. Vlasnik farme Dragan Vasiljević prve jedinke jelena lopatara nabavio je prije desetak godina . Pare se u jesen i za najdalje dva mjeseca stići će prinove . Prošle godine bilo ih je desetak.

Živko Blagojević iz farme ističe da su jeleni sada u fazi mijenjaja dlake i da će kasnije biti još ljepši.

– Sad trenutno oni mijenjaju malo dlaku,kasnije će biti ljepši, dobiju tačkice neke kao crvenkaste – istakao je Živko.

Dodao je da su im rogovi ove godine počeli otpadati nešto ranije i da im od oktobra narastu ponovo.

Veseli i razigrani su stanovnici farme u selu Konopljišta. Njihova ljepota i gracioznost privlače poglede ljudi koji ovdje dolaze da ih slikaju i provedu koji sat u čistoj prirodi, daleko od svega.

I oni su se prilično navikli na ljude, ali na distanci. U Sloveniji i Hrvatskoj farme jelena prava su atrakcija . Meso je skupo i cijenjeno u zapadnim zemljama. Ozrenska farma mogla bi imati značajno mjesto na turističkoj mapi, ali trenutno je samo skup hobi.

Farma je ograđena, ali prisustvo drugih divljih životinja na planini stalna je opasnost. Zato društvo prekrasnim jelenima prave šarplaninac i tornjak, pored kojih su jeleni sigurni i zaštićeni, piše RTRS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *