Episkop Fotije osveštao temelje budućeg hrama u Polju kod Dervente - Glas Regije

Episkop Fotije osveštao temelje budućeg hrama u Polju kod Dervente

Nije učitano

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko tuzlanksi Fotije osveštao je temelje budućeg hrama „Sv. Apostola Petra i Pavla“ na groblju u mjestu Polje u Derventi. Vladika Fotije je okupljenim vjernicima poručio da čovjek prvenstveno treba da podigne svoju porodicu i dom i time doprinese svom narodu, a šire i značajnije djelo je podizanje svetog hrama na osveštanom mjestu.

Stara crkva u mjestu Polje u Derventi uklonjena je krajem marta zbog dotrajalosti, a u objektu nisu mogle da se služe ni molitve zbog opasnosti od urušavanja. Nedugo potom, pokrenuta je akcija i izvedeni su radovi na gradnji temelja budućeg hrama „Sv. Apostola Petra i Pavla“. Za kuma temelja crkve u Polju izabrana je Danica Đekić, koja osveštanju temelja crkve nije mogla da prisustvuje zbog zdravstvenih razloga.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvoričko tuzlanski Fotije, koji je i osveštao temelje budućeg hrama, kaže da kada podižemo svetinju, mi, u suštini podižemo sami sebe.

“Čovjek može da učini mnogo dobrih djela, a na to nas podsjećaju i riječi apostola Pavla „dobro činiti da nam ne dosadi“. Čovjek je pozvan da čini dobra djela, u svojoj porodici, domu, među bližnjima, ali i veće, šire, saborno dobro kakvo je osvećenje jednog hrama, mjesta sabiranja vjernika. Molićemo se Bogu za priložnike, za radnike, da smognu snage da se ovaj hram ozida i da dolazimo na bogosluženja”, poručio je vladika Fotije okupljenim vjernicima.

U mjestu Polje, crkva je prvi put izgrađena u 19. vijeku i osveštana 1936. godine. Upravo na starim temeljima, započeta je gradnja novog hrama.

Uslijedio je potom ophod oko osvještanog temelja te proglašenje kume temelja, gospođe Danice Đekić. Protojerej-stavrofor Dragan Zarić, paroh lužanski, otkrio je da su brojni vjernici osigurali prve materijale za gradnju bogomolje, te da se nada da će izgradnja ići brzo.

Prva oštećenja crkva je imala u Drugom svjetskom ratu, a 1956. prvi put je renovirana. Drugo urušavanje ova bogomolja pretrpjela je u aprilu 1992. godine, tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, ali su dvije godine kasnije obnovljeni i crkva i zvonik.

(IZVOR: TV K3)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *