Dobojski đaci napravili aplikaciju koja "liječi" kukuruz i krompir - Glas Regije

Dobojski đaci napravili aplikaciju koja „liječi“ kukuruz i krompir

Nije učitano

DOBOJ – Kukuruzna rđa i siva pjegavost kukuruza dvije su bolesti koje može prepoznati aplikacija Leafy, koju su osmislili Aleksandar Dolić i Bojan Dolić, đaci Saobraćajne i elektro škole u Doboju, dok su rana i kasna plamenjača krompira još dvije bolesti koje detektuje ista aplikacija.

„Duži period smo razmišljali i vidjeli smo potrebe poljoprivrednika i njihove probleme. Realizacija je trajala dugo. Osmišljavanje ideje trajalo je godinu dana. Išli smo na razgovor u Ministarstvo sa stručnjakom u poljoprivrednom sektoru i po savjete“, pojasnio je Aleksandar Dolić kako je tekao proces nastanka aplikacije.

„Aplikaciju smo radili oko četiri mjeseca, a smišljanje ideje trajalo je oko godinu dana, dok smo prikupili sve slike da bismo mogli trenirati taj model za vještačku inteligenciju. Najteži dio posla definitivno je bio prikupljanje svih tih slika i postizanje velike preciznosti modela, da može prepoznati te bolesti“, kaže Bojan Dolić, te dodaje da aplikaciju poljoprivrednici mogu skinuti sa Play prodavnice i primijeniti je na zaraženoj biljci.

„Dovoljno je samo da fotografišu list biljke i aplikacija automatski može prepoznati bolest, može dati savjete kako tretirati i preparate koji su najbolji za tretiranje te bolesti, koja je prepoznata od strane aplikacije“, navodi Bojan.

Aplikacija, ističu njeni kreatori, ne može prepoznati sve bolesti kukuruza i krompira, ali i za to imaju rješenje.

„Pošto stvarno ne može sve bolesti da prepozna, ima forum gdje poljoprivrednici pišu jedni drugima i savjetuju kolegama kako da tretiraju neke bolesti i kako ih spriječiti“, navodi Aleksandar.

„Forum smo baš osmislili iz tog razloga, kao što je Aleksandar rekao, jer ne može aplikacija sve bolesti da prepozna. Međutim, stručnjaci se mogu uključiti u taj forum, gdje mogu dati odgovore. Dobra stvar foruma je da korisnici mogu postaviti direktno i fotografiju te bolesti koja je zahvatila usjev i automatski stručnjaci mogu dati odgovor i uputiti na neku drugu web-stranicu ili preporučiti preparat za tretiranje te bolesti“, dodaje Bojan.

Dvojica srednjoškolaca poručuju da neće stati na kukuruzu i krompiru, i četiri bolesti koje ih zahvataju.

„Planiramo u budućnosti proširiti aplikaciju i dodati još bolesti za prepoznavanje za ratarske i povrtarske usjeve, kao i proširiti aplikaciju na voćarstvo i vinogradarstvo. Moram dodati da aplikacija sa svojim mogućnostima predstavlja početak jedne nove epohe savremene poljoprivrede kod nas, a nadamo se da će u budućnosti aplikacija predstavljati centar upravljanja pomoću kojeg će poljoprivrednici imati potpunu kontrolu nad svojim imanjem“, ističe Aleksandar te dodaje da je aplikacija pripremana za takmičenje na kojem je osvojila prvu nagradu.

(IZVOR: Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *