DOBOJLIJA NOVI V.D. GLAVNOG TUŽIOCA BiH: Ko je Milanko Kajganić? - Glas Regije

DOBOJLIJA NOVI V.D. GLAVNOG TUŽIOCA BiH: Ko je Milanko Kajganić?

Nije učitano

Milanko Kajganić izabran je za v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, piše Avaz.

Kajganić je rođen u Doboju 16. novembra 1975. godine. Srednju školu unutrašnjih poslova je završio u Banjoj Luci 1994. godine, a 1998. godine je diplomirao na Višoj školi unutrašnjih poslova u Banja Luci. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u 2005. godine, a pravosudni ispit je položio 2008. godine.

U periodu od 16. juna 1994. godine do 31. decembra 2006. godine je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS na raznim poslovima, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu. Od 1. januara 2007. godine do 15. marta 2014. godine je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je dana 6. marta 2014. godine imenovan na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH, koju je počeo obavljati 15. marta 2014. godine. Konsultant je organizacije OSCE iz oblasti krivičnog prava te je kao edukator učestvovao na više seminara organizovanih ili podržanih od strane Misije OSCE-a u BiH, Ministarstva pravde BiH i Udruženja sudija FBiH za sudije, tužioce, advokate i policijske službenike u BiH. Član je pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine za proces pregovaranja Sporazuma o saradnji između EUROJUST-a i BiH te govori engleski jezik.

Inače, on je zastupao optužnicu u predmetu protiv Azre Bašić koja je osuđena na 14 godina zatvora za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 1992. na području Dervente, te optužnicu protiv Almaza Nezirovića koji je osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u tom gradu, piše Detektor.

Vodio je i predmet protiv Mate Baotića koji je osuđen na kaznu od 13 godina zatvora zbog zločina nad civilima na području Orašja.

Kajganić zastupa optužnicu protiv bivšeg komandanta Četvrtog korpusa Armije BiH Ramiza Drekovića koji se tereti za zločine počinjene u Kalinoviku.

Zatim radi na predmetu Đuro Matuzović i drugi u kojem se deset osoba tereti za progon srpskog stanovništva na području Orašja.

Vodi i predmet protiv Adema Kostjerevca koji je optužen za zločin na području Zvornika. Prvostepenom presudom iz marta 2021. odbijena je optužnica koja je Kostjerevca teretila za prisiljavanje na seksualni odnos žene srpske nacionalnosti u Zvorniku uz obrazloženje da zbog propusta u istrazi Tužilaštvo BiH nije moglo podići optužnicu, odnosno jer Kostjerevac tokom istrage nije ispitan u skladu s propisima.

On je uključen i u slučaj koji se vodi protiv odbjeglog nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) Milomira Savčića.

(IZVOR: Avaz)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *