DOBOJ: Stipendije za deficitarna zanimanja - Glas Regije

DOBOJ: Stipendije za deficitarna zanimanja

Nije učitano

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Gradska uprava Doboj će mjesečno stipendirati učenike koji u školskoj 2021/2022. godini upišu jedno od četiri zanimanja koja su izdvojena kao deficitarna na području ovog grada.Stipendije su način da se podstakne interesovanje učenika za zanimanja,koja su tražena na tržištu rada.

Vozač motornih vozila i rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i kranova u dobojskoj Saobraćajnoj i elektro školi,te dva zanimanja u Tehničkoj školi u istom gradu – instalater i obrađivač metala rezanjem.Potrebu za ova četiri zanimanja iskazali su dobojski privrednici na Privrednom savjetu grada,te su ona proglašena kao deficitarna.Da bi se mladi podstakli da upisuju ova deficitarna zanimanja grad Doboj je odlučio da stipendira one đake koji upišu neko od navedenih.Stipendiraće učenike,na isti način,kako je to tokom školske 2020/2021. godine radila Vlada Srpske, kada su u pitanju deficitarna zanimanja.

Za predstojeću školsku godinu na području Doboja četiri su zanimanja proglašena deficitarnim, ali se ne isključuje mogućnost da se u međuvremenu neka druga zanimanja u zavisnosti od potrebe tržišta rada odrede kao deficitarna.

14. juna počinje upis učenika u prve razrede srednjih škola.Na području Doboja u planu je upis 30 odjeljenja ili 720 učenika u šest dobojskih srednjih škola.

(IZVOR: TVK3)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *