DOBOJ: Pečena prasetina 30 KM/kg ! - Glas Regije

DOBOJ: Pečena prasetina 30 KM/kg !

Nije učitano

Cijene mesa u Republici Srpskoj i dalje rastu. Poskupljenje proizvodnje i povećana potražnja povodom vaskršnjih praznika podižu cijenu pečene prasetine istorijski maksimum.

U Doboju, cijena pečene prasetine krajem marta je iznosila oko 15 KM po kilogramu, dok je sada cijena u jednoj dobojskoj mesnici porasla do nevjerovatnih 30 KM/kg.

Početkom mjeseca, poljoprivredni uzgajivači prodavali su prasiće po cijeni od šest maraka za kilogram žive vage, a za predstojeće praznike cijena se povećala i do 10 maraka.

Napominjemo da su ranije farmeri ovo poskupljenje pravdali povećanjem cijene proizvodnje. Stočna hrana dostigla je cijenu od jedne marke po kilogramu, jer kukuruz kao najznačajnija komponenta košta rekordnih 85 feninga.

Takođe, stočni fond smanjivao se iz godine u godinu, jer je uvozno jeftinije svinjsko meso pokrivalo oko 70 odsto domaćih potreba. Farme koje su opstale održale su se zahvaljujući podsticajima Vlade Republike Srske. Ipak, prasadi je sada za trećinu manje u prodaji nego godinu ranije.

(IZVOR: GraniceDoboja.info)

About Post Author

1 thought on “DOBOJ: Pečena prasetina 30 KM/kg !

  1. Crtat cemo prasice po zidu, da ne zaboravimo kako izgleda prase, kad ga ne mozemo kupiti. Poljoprivrednik se namuci bas dok proizvede, ali sto je prekovise onda je bas prekovise.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *