DOBOJ: Koliko je sigurno kupovati preko interneta? - Glas Regije

DOBOJ: Koliko je sigurno kupovati preko interneta?

Nije učitano

Foto: Pixabay

Pandemija virusa korona dovela je do naglog skoka onlajn prodaje, jer je to pojedinim trgovcima bio jedini način da prodaju svoju robu i zarade novac. Međutim, kupovina preko interneta ima i svoje loše strane. Sve češće je pojava prevarenih kupaca, koji su robu naručili preko interneta. Policijska uprava Doboj je tokom ove godine evidentirala šest krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, dok je dobojsko Udruženje potrošača zaprimilo 60 prigovora, koji se odnose na internet prevare.

Telefoni, bijela tehnika, namještaj, tekstilni proizvodi, njaviše garderoba, kozmetika, pa čak i osnovne životne namirnice – ovo su proizvodi koji se najčešće naručuje onljan. Šoping preko interneta naročito je zaživio tokom pandemije virusa korona. Prodavcima je to bio u jednom trenutku jedini način zarade, a kupcima da dođu od određenog proizvoda. Ipak, ovaj vid savremene kupovine ima svoje negativne strane. Imali su, kažu Dobojlije, i pozitivna i  negativna iskustva.

Dobojsko Udruženje za zaštitu potrošača zaprimilo je 60 prigovora građana, a u 44 slučaja utvrđeno je da se radi o internet prevarama. Sve prijave se odnose na posljednih osam mjeseci. Nisu kažu imali ovakvih prijava prije pandemije virusa korona. Javili su se građani prevareni za veš mašine, aspirator za kiseonik, mobilni telefoni i drugi kućanski aparati.

Najveći problem je kažu u iz ovog Udruženja što u BiH ne postoji zakon kojim se reguliše onlajn prodaja. Rade na projektu, koji finansira EU, a zahvaljujući kome bi trebali dati prijedloge za sve zakonske legislative, među kojima i dovođenje u red onlajn prodaje. Policijska uprava Doboj je do sada u ovoj godini evidentirala šest krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, dok ih je tokom prošle bilo duplo više. Imali su nedavno dva slučaja koja se odnose na prodaju mobilnih telefona.

Osim internet prevara zastupljene su i druge vrste prevara, poručuju iz dobojske policije.

Iz Policijske uprave Doboj apeluje na građane da budu oprezni prilikom kupovine na internetu. Ukoliko postanete žrtva prevare putem kupovine preko intereneta prijavite to najbližoj policijskoj stanici ili pozivom na besplatni broj 122.

(IZVOR: TV K3)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.