DERVENTA: Otvoren 15. sajam privrede i turizma - Glas Regije

DERVENTA: Otvoren 15. sajam privrede i turizma

Nije učitano

U Derventi je svečano otvoren 15. Sajam privrede i turizma koji je okupio 100 izlagača iz Republike Srpske i Federacije BiH. Trodnevna manifestacija odvija se na površini od 3.200 kvadrata otvorenog i zatvorenog prostora, uz brojne popratne sadržaje. Posjetioci će imati priliku da obilaze štandove sva tri sajamska dana od 10 do 21 čas. Sajam se održava pod pokroviteljstvom  Vlade Republike Srpske i gradonačelnika Dervente.

Nakon jednogodišnje pauze, uzrokovane pandemijom virusa korona, tradicionalne Velikogospojinske svečanosti, stotinu sedamdesete po redu u Derventi upotpuniće i trodnevna privredna manifestacija koja je svečano otvorena danas, a koja se u gradu na Ukrini održava 15. put. Na prostoru od oko 6.000 kvadratnih metara, svoje proizvode izložila su brojna preduzeća iz Srpske i FBiH. Posjetioci će imati priliku da obilaze štandove sva tri sajamska dana od deset do 21 čas.

“Firma ‘Sanino’ od početka podržava ovu sajamsku manifestaciju. Nama je zadovoljstvo, a rekao bih na neki način i obaveza, jer naša firma predstavlja na ovoj regiji možda jednu od najznačajnijih firmi koja se bavi proizvodnjom obuće. Mnogo je bitno da iz godine u godinu sajam poprima sve veći i veći značaj. Dobro je to što se ljudi javljaju”, rekao je Radovan Pazurević – direktor fabrike obuće “Sanino” Derventa.

Sajam privrede je svih proteklih godina bio veoma posjećen. I ove godine se očekuje nekoliko hiljada posjetilaca, s tim da će tokom ovogodišnjeg sajama posebna pažnja biti posvećena zaštiti od korona virusa i provođenju mjera koje su naložili nadležni.

“Plašili smo se pandemije korona virusa, da ne dođemo u situaciju da moramo zvati izlagače i reći im da ne dolaze ovaj put. Ali evo to se nije desilo. I zadovoljstvo mi je da je ovaj dio tako dobro prošao”, rekao je direktor Sportskog centra Derventa Miroslav Simić, koji je ujedno i organizator sajma.

Nije učitano

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić kaže da Derventa može da se pohvali sa 530 privrednih subjekata, te 190 privrednih društava. U kontinuitetu Derventa ima najmanju stopu nezaposlenosti.

“Derventa ima pravo na jedan sajam i mi to sebi uzimamo za pravo. Derventa je na kraju krajeva deveta opština sa statusom grada u Republici Srpskoj. I tu nas je počastila verifikacijom Vlada Republike Srpske i Narodna skupština, ali smo neke parametre prethodno ispunili, nije to dobijeno. Derventa je jedno malo privredno čudo”, rekao je gradonačelnik Dervente Milorad Simić.

Sajam privrede i turizma u Derventi održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i gradonačelnika Dervente. Resorni ministri u Vladi poručili su da je Derventa mjesto gdje trebaju doći mnogi i vidjeti kako stvoriti pozitivan privredni ambijent.

“Danas savremeni turista želi da ima spoj gastronomske ponude i obilaska mjesta i stvari koji pričaju svoju priču. Istorija koju imamo i koju treba da predstavimo turistima je nešto što svaki dio Republike Srpske ima i može da stvori odličnu turističku ponudu, pa tako i Derventa sa svojim manastirima, prirodnim ljepotama i okruženjem, ima zaista mnogo toga da ponudi”, rekla je ministar trgovine i turizma RS Suzana Gašić.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske naveo je da su upravo ovakve privredne aktivnosti mjesto gdje se može najkvalitetnije promovisati, s’ obzirom da je Derventa jedna od najuspješnih u privlačenju i stranih investitora i poslovanju same privrede.

“Ako uzmemo činjenicu da imo preko 30 stranih investitora i da imamo najnižu stopu nezaposlenosti, onda to sve govori”, rekao je Petričević.

Sajam privrede i turizma, uz Vašar, dio je tradicionalnih velikogospojinskih manifestacija, koje upotpunjuju proslavu 28. avgusta, Dana grada.

(IZVOR: TV K3)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *