DERVENTA: Organska proizvodnja hvata zamah - Glas Regije

DERVENTA: Organska proizvodnja hvata zamah

Nije učitano

Organska proizvodnja, koja zauzima sve važnije mjesto u oblasti poljoprivrede, sve je zanimljivija i derventskim proizvođačima, i to kroz zasade heljde, lucerke i šipka.

Prema podacima Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Gradske uprave u ovoj godini iz budžeta grada na ime tri zahtjeva za podsticaj organske proizvodnje odobreno je ukupno 4.605 maraka. Pravilnikom o dodjeli podsticaja predviđena je podrška od 500 KM za hektar organske proizvodnje.

Jedan od tri proizvođača kojima su odobreni podsticaji iz budžeta je Miki Rikanović i to za zasad organske heljde. Rikanović u Bijelom brdu na 30 dunuma već dvije godine uzgaja heljdu po principima organske proizvodnje. Iako se u ovoj oblasti obreo slučajno, više je nego zadovoljan.

– Prvobitno sam bio potpisao ugovor da za firmu koja se bavi organskom proizvodnjom uzgajam heljdu, međutim, firma je usljed pandemije morala da stavi ključ u bravu, pa sam sam nastavio da se brinem o zasadu – objašnjava Rikanović dodavši da je prve godine zasada zaorao, praveći time efekat gnojiva, a potom ponovo na istom mjestu zasijao istu kulturu.

Rikanović ističe da država, ali i lokalna zajednica posvećuju dosta pažnje ovakvom vidu proizvodnje, te da podsticajima uspijeva da pokrije sve troškove.

– Podsticaji se redovno isplaćuju, tako da već mogu da planiram iduću godinu – kazao je Rikanović dodajući da proizvodnja organske heljde i nije mnogo zahtjevna u odnosu na neke druge kulture.

– Plasman takođe nije problem jer postoje prodavnice specijalizovane za prodaju organskih proizvoda, tako da sam lako uspio da pronađem kupca. Međutim, kako nisam instalirao sistem za navodnjavanje ove godine je suša spržila zasad, pa je i prinos dosta manji – kazao je Rikanović koji planira da započne i uzgoj organske bundeve.
Organskoj proizvodnji posvetio se i Jure Zubak koji u Šušnjarima uzgaja lucerku.

– Smatram da je organska proizvodnja mnogo zahtjevnija, ali zbog toga ima mnogo veću korist, sa aspekta korišćenja, ali i očuvanja okoline – istakao je Zubak dodajući da njegovom zasadu veliku štetu nanose štetočine poput divljih svinja, ali i drvosječe koje nemilosrdno traktorima prelaze preko parcele.

Na spisku poljoprivrednih proizvođača koji su ove godine ostvarili pravo na podsticaj u oblasti organske proizvodnje je i Dragana Duvnjak koja uzgaja organski šipak.

Način proizvodnje

Organska proizvodnja je oblik poljoprivredne proizvodnje koji kombinuje najbolje ekološke prakse, visok nivo biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa i primjenu visokih standarda. Metode organske proizvodnje podrazumevaju primjenu prirodnih postupaka i supstanci, a ograničavaju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetizovanih sredstava.

(IZVOR: Derventski list)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *