DERVENTA: Komšije i rodbina podigli spomenik Tankosavi Lejić - Glas Regije

DERVENTA: Komšije i rodbina podigli spomenik Tankosavi Lejić

Nije učitano

Komšije i rodbina Tankosave Lejić ovih dana podigli su kameni spomenik na njenom grobu u Kalenderovcima.

Vojislav Nović, jedan od pokretača akcije, posjećujući lokalno groblje primijetio je da na Tankosavinoj humci leži zubom vremena nagrižen krst, bez slova.

– Tada sam došao na ideju da postavimo kamenu ploču. Podržao me prijatelj Grozdan Ružičić, a u susret nam je izašao i kamenorezac koji je naplatio minimalnu cijenu spomenika. Porodica nije imala ništa protiv, takođe je učestvovala, kao i komšija Grozdan Simikić. Njemu je, nakon suprugine smrti, upravo Tankosava, uprkos svom nezavidnom materijalnom stanju, poklanjajući mlijeko pomogla da othrani dijete, kazuje Nović crtice o životu junakinje svog zadnjeg romana „Koliba u krčevini“.

A pokojna Tankosava jedan je od primjera teških ljudskih sudbina koje su se na ovom dijelu zemlje „krvi i meda“ ponavljale svakih nekoliko decenija. Iako je život prema ovoj hrabroj ženi nerijetko bio surov i nepravedan, ona se uvijek izdizala iznad svega lošeg.

Upravo o njenom odrastanju bez roditelja od malih nogu, odlasku u najamnike na imanje Galicijana u Srbac, pretrpljenim golgotama Drugog svjetskog rata, sticanju porodice i teškog života u trošnoj “kolibi u krčevini”, ali i njenoj marljivosti i poštenju, pisao je Vojo u romanu koji je izašao prošle godine.

– Nadam se da će knjiga uskoro biti predstavljena i publici, čim dozvoli epidemiološka situacija, poručio je Nović.

(IZVOR: Derventa Cafe)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *