DERVENTA: Cilj od „Unisa“ napraviti zdravu fabriku - Glas Regije

DERVENTA: Cilj od „Unisa“ napraviti zdravu fabriku

Nije učitano

Kompanija „Frukta trejd“, novi vlasnik Fabrike cijevi „Unis“, pokrenula je aktivnosti čiji je cilj proizvodnja cijevi, a najveći problem mogao bi biti pronalazak stručnih i kvalifikovanih radnika za ovu vrstu proizvodnje.

Kazao je to Derventskom listu vlasnik vlasnik „Frukta trejda“ i „Unisa“ Dušan Reljić koji ističe da je želi da oživi fabriku koja bi bila zdrava i profitabilna.

Ova derventska kompanija kupila je početkom godine imovinu „Unisa“ u stečaju za 12,19 miliona maraka, a ubrzo nakon toga raspisala je poziv bivšim radnicima da se jave kako bi bili angažovani u proizvodnji cijevi.

– U ovako veliku investiciju nismo krenuli napamet. Sa kupovinom fabrike i ostalim investicijama potrebno biće potrebno oko 50 miliona maraka. Predstoji mnogo posla i ulaganja. Da bi pustili u rad jedan dio proizvodnje potrebno je najmanje 15 miliona KM. Potrebno je uložiti značajna sredstva u uređenje objekata i u remont mašina koje su dugo stojale, rekonstrukciju instalacija i drugo – kaže Reljić koji napominje da je sve to rješivo ako postoji dovoljan broj stručnih ljudi koji su spremni za zavrnu rukave.

– Mi možemo pričati da ima radne snage u izobilju, ali ako nema onih koji su tu radili prije, koji znaju proces proizvodnje, teško će ići proizvodnja cijevi. Čim sam kupio potraživanja bivše fabrike zaposlio sam Milana Đukića koji je radio u „Unisu“ i koji zna procese i sve potrebno, i biće tu kada se pokrene proces proizvodnje – dodao je on kazavši da su fabriku dobrodošli i penzionisani radnici „Unisa“ koji mogu da budu instruktori mladima.

– Do sada se na naš poziv najviše prijavljuju niskokvalifikovani radnici koji bi mogli da rade na pakovanju ili održavanju – navodi Reljić, koji je odlučan da radnicima ponudi i veće plate od trenutnih u okruženju.

– Dolaze ljudi, interesuju se za posao, raspituju se za plate. Daćemo znatno veće plate od drugih koji se bave sličnom proizvodnjom u okruženju. Ako sakupiumo kritičnu masu osnovali bismo i prvu remontnu grupu koja će remontovati mašine nekoliko mjeseci – kaže Reljić, a proces pokretanja proizvodnje, prema njegovim riječima, planiran je u fazama.

– Najprije je planirano da pokreneno jednu liniju za domaće tržište, a nakon toga bi radili i za inostranstvo. Nisam kupio „Unis“ da bi propao, već napravio fabriku koja može da živi – kaže novi vlasnik.
„Unis“ je u stečaj otišao krajem decembra 2019. godine.

Partneri
Dušan Reljić ističe da za „Unis“ već ima zainteresovane strateške partnere iz Italije.
– Vlasnik kompanije koja ima široko tržište je već bio u obilasku i zainteresovan je za saradnju. Ja nemam problem s tim da novi „Unis“ ima strateškog partnera u plasmanu proizvoda na inostrano tržište – rekao je Reljić.

IZVOR: Derventski list

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *