DANAS MARKOVDAN: Brojni običaji se vezuju za ovaj praznik - Glas Regije

DANAS MARKOVDAN: Brojni običaji se vezuju za ovaj praznik

Nije učitano

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi Markovdan, praznik posvećen Svetom apostolu Marku.

Sveti apostol Marko napisao je Jevanđelje, a poznat je i kao saputnik i prvi pomoćnik apostola Petra. Sveti Marko je česta krsna slava u Šumadiji, ali i slava pojedinih gradova i mjesta.

Sveti Marko je bio Jevrejin, iz plemena Levijeva. Uvršten u 70 svetih apostola Hristovih. Prvo je pratio Svetog Petra koji ga je i postavio za episkopa.

Na molbu rimskih hrišćana, Sveti apostol Marko napisao je Jevanđelje, koje je lično Sveti Petar pregledao i potvrdio kao istinito.

Ovaj apostol propovijedao je Hristovu vjeru u Akvileju i Egiptu, sagradio mnoge crkve i postavljao sveštenike.

Svetitelje je činio je mnoga čudesa, pa mnogi tada povjerovaše u Isusa Hrista i krstiše se. Nastavio je put u Aleksandriju, gde je mnoge preveo u hrišćanstvo, zbog čega ga baciše u tamnicu. U trenutku njegovog pogubljenja, nebo se otvorilo i dogodio se jak zemljotres.

Njegove svete mošti u 9. vijeku, prenijte su u Veneciju, gdje su prvo pokopane u duždevoj kapeli, a potom u 11. vijeku u novu, sada širom svijeta poznatu Crkvu Svetog Marka.

Prema narodnom vjerovanju, poljski radovi na ovaj dan se izbjegavaju. Ne valja na ovaj dan ni spavati, da se ne bi spavalo preko cijele godine.

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *