Da li će padati snijeg u nižim predjelima ove godine: Poznati banjalučki meteorolog "krivi" jedan klimatski fenomen za ovakvo toplo vrijeme - Glas Regije

Da li će padati snijeg u nižim predjelima ove godine: Poznati banjalučki meteorolog „krivi“ jedan klimatski fenomen za ovakvo toplo vrijeme

Nije učitano

FOTO: Pixabay

U novembru u nižim predjelima vidjeli smo dosta sunčanih dana za ovo doba godine. Planinske, s druge strane, snijeg nije zaobišao.

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja mjeseca, ali i kakvoj zimi se možemo nadati saznali smo od meteorologa Nebojše Kuštrinovića.Nebojša Kuštrinović za Srpskainfo kaže da prema njihovim prognozama, zima neće biti jaka. Objašnjava da je za takvo stanje kriv klimatski fenomen “El Ninjo” i da se on pojavljuje svake treće do četvrte godine.

– Ove godine se pojavio u julu i tu će biti sve do polovine iduće godine, što garantuje da će zima biti topla, a vjerovatno iduće godine i najtoplija. Naravno, to su orijentacione prognoze i kao takve ih pratimo. Urađena je prognoza za mjesec dana, i tu smo vidjeli padavine tek u decembru u granici sa kišom i snijegom. Ali ne bi trebalo biti snijega uopšte u nižim predjelima – rekao je Kuštrinović.

Nije učitano

Legendarni meteorolog i član Odbora za klimatske promjene BiH Nebojša Kuštrinović otkriva da će decembar, januar i februar biti izuzetno mrazni i vlažni, ali da padavina neće biti.

-Sve to govori da će biti blaga zima. Ali može biti događaja koje karakterišu klimatske promjene, da usljed naglog prodora bude dan-dva hladnije, pa dan-dva budu jači vjetrovi ili jače padavine. Atmosfera je dosta nestabilnija nego što je bila ranije što dovodi do toga da imamo ovakve oscilacije u vremenu – zaključio je Kuštrinović.

A šta je zapravo klimatski fenomen “El Ninjo”?

El Ninjo je vjerovatno jedan od najpoznatijih fenomena klimatskog sistema naše planete. Razlog za to leži u činjenici da skoro cijela planeta, a posebno tropski pojas, „osjeti“ njegovu pojavu, i to često kroz ekstremne vremenske uslove u mnogim regionima.

Manje je poznato da je El Ninjo samo jedna od faza složenijeg fenomena, koji se zove El Ninjo – Južna oscilacija (El Niño – Southern Oscillation – ENSO) pa se ime El Ninjo i ENSO često koriste kao sinonimi.

Inače, zanimljivo je da su mu ime dali južnoamerički ribari koji su uočili povremeno neuobičajeno zagrjevanje tropskog Pacifika koje bi kulminiralo u periodu prelaska iz jedne u drugu kalendarsku godinu, odnosno oko božićnih praznika. Doslovno, na španskom El Ninjo znači dječak, ali se takođe koristi i kao naziv za bebu Isusa.

IZVOR: Srpskainfo

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *