Da li će loša prvoaprilska šala da košta "Volkswagen" - Glas Regije

Da li će loša prvoaprilska šala da košta „Volkswagen“

Nije učitano

Foto: Pixabay

Uoči 1. aprila, Dana šale, američka filijala kompanije „Volkswagen“ je izdala pa povukla lažno saopštenje za medije o tome kako će se preimenovati u „Voltswagen of America“.

Time su htjeli, kako navode, da dokažu svijetu koliko su ozbiljni oko oko elektrifikacije svoje ponude i električnih automobila. A sve u duhu prvog aprila.

Međutim, dan kasnije, oglasili su se iz kompanije i priznali javnosti da je to samo bio marketinški potez u namjeri da privuku pažnju na svoje električne automobile. To je izazvalo oštre reakcije na društvenim mrežama, pa su u komentarima ljudi upoređivali ovu lažnu vijest sa „Dizelgejt“ skandalom, kada je „Volkswagen“ takođe neistinito informisao o štetnim plinovima svojih motora.

Onda je američka Komisija za vrijednosne papire i tržišta (SEC) pokrenula istragu o efektima ovog neobičnog poteza na cijenu dionica, prenosi „Telegraf.rs„.

Ispostavilo se da je cijena dionice firme naglo skočila. U jednom trenutku vrijednost je skočila za više od deset odsto.

Zanimljivo je da na objavu nisu samo nasjeli mediji, nego i trgovci sa Volstrita, budući da su odmah preuzeli „Volkswagenovo“ lažno saopštenje.

Izvršni direktor ove američke filijale Skot Keoh je u razgovoru za „Reuters“ potvrdio da je bila riječ samo o šali i o načinu na koji su htjeli da proslave svoju posvećenost elektrifikaciji.

Inače, SEC je zbog ovakvih i sličnih poteza ispitivao već i Ilona Maska, koji je na mreži Twitter najavio da će povući „Teslu“ sa berze. Ispostavilo se da je Mask na kraju ipak odustao od svoje ideje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *