Blokiran budžet i buduće poslovanje opštine Šamac - Glas Regije

Blokiran budžet i buduće poslovanje opštine Šamac

Nije učitano

Ministarstvo finansija Republike Srpske danas je nelegalno obustavilo uplatu javnih prihoda opštini Šamac u visini 105.000 maraka, radi naplate ukupnih potraživanja oko 1.264.000 maraka u 12 mjesečnih rata.

Budžet opštine Šamac, zbog neuspješne prodaje Hranaprodukta firmi “Zlatno pile” 2012. godine, danas je blokiran, kao i buduće poslovanje opštinske administracije. Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević je u protekla dva mjeseca nastojao je da problem riješi, ali u resornom ministarstvu nisu željeli dijalog.

“Novi vlasnik Hranaprodukta zaposliće 120 radnika”, “Brojler – Zlatno pile novi vlasnik Hranaprodukta: Očekuje se investicija od 16 miliona KM”, “Oživjela peradarska proizvodnja u Šamcu: Firma “Brojler – zlatno pile” namjerava zaposliti 200 ljudi”, samo su neki od naslova koji su privlačili pažnju Šamčana tog septembra 2012. godine, baš nekako u vrijeme izborne kampanje.

Ugovor o kupoprodaji su u Šamcu potpisali tadašnji načelnik opštine Savo Minić i direktor “Brojlera” Zlatan Ivanović, 4. septembra 2012. godine. Minić je tada izjavio novinarima da je Vlada RS ranije kupila “Hranaprodukt” u stečaju i dala ga na raspolaganje opštini uz obavezu pronalaska strateškog partnera.

Ivanović je rekao da u savremenu klaonicu pilića u “Hranaproduktu” planira uložiti 16 miliona maraka i zaposli 120 radnika, te stvoriti kooperantsku mrežu sa peradarima s područja opštine Šamac.

Sve se odvijalo kao na filmskoj traci, Vlada RS je otkupila dugovanja “Hranaprodukta”, nekadašnje fabrike za preradu voća i povrća, te je imovinu preduzeća procijenjenu na 1.250.000 maraka ponudila kupcu, odnosno “strateškom partneru” opštine Šamac – sarajevskoj mesnoj industriji “Brojler”. Za tu priliku, firma “Brojler – zlatno pile” registrovana je u Šamcu. Ugovor o kupoprodaji je potpisan.

Ni nakon toga nije bio jasan odnos između dotadašnjeg vlasnika imovine Vlade RS s jedne strane i Opštine Šamac i “Brojlera” s druge strane. To je, kako je ranije najavio Savo Minić, trebalo da bude naknadno definisano posebnim sporazumom.

Na naš upit Opštini Šamac, odgovoreno je da u evidencijama takvog sporazuma nema, a nema ga ni u Pravobranilaštvu RS. Predočen nam je Ugovor o kupoprodaji (broj 01-122-144/12 od 4.9.2012), kao i Odluka o prenosu prava svojine sa Vlade RS na Opštinu Šamac (broj 04/1-012-2-1800/12 od 18.7.2012) u kojoj je navedeno da će “nakon upisa prava svojine u javnim evidencijama biti zaključen poseban Sporazum o regulisanju međusobnih obaveza u vezi sa daljim raspolaganjem na predmetnim nekretninama u svrhu povratka sredstava i to nalaženjem strateškog partnera koji će Vladi RS isplatiti cjelokupan iznos na ime kupljene imovine, u suprotnom Opština Šamac će dugovani iznos izmiriti Vladi RS u 12 jednakih mjesečnih rata”.

Taj sporazum, ipak, nikada nije sklopljen niti potpisan. Nekoliko mjeseci kasnije, tačnije 7.10.2013. godine “Brojler – zlatno pile” zvanično obavještava Opštinu Šamac da odustaje od projekta izgradnje savremene klaonice, da bi dan kasnije, 8.10.2013. godine načelnik opštine Savo Minić obavijestio dojučerašnjeg “strateškog partnera” da jednostrano raskida Ugovor o kupoprodaji.

Tek nakon gotovo dvije godine, tačnije 25. marta 2015. godine, Minić zvanično obavještava Ministarstvo finansija o raskidu ugovora. Tu je stavljena tačka, odnosno, tri tačke na slučaj, kojim se tadašnja opštinska vlast više nije zanimala. Slično kao i sa slučajem, gotovo identičnog, jednostranog raskida Ugovora sa NBS groupom 2010. godine, s kamatama “teškim” 2,2 miliona maraka, koji je na naplatu stigao deset godina kasnije.

Zahtjev za izmirenje obaveza po odluci Vlade RS donesenoj 18. februara 2021. godine, na adresu Opštine Šamac stigao je 25. februara. Ne sačekavši da prime odgovor na zahtjev, iz Ministarstva finansija šalju novi dopis, dopunjen podatkom da iznos 1.264.633 KM treba da bude izmiren u 12 mjesečnih rata, počevši od 1. aprila.

Načelnik opštine Đorđe Milićević kaže da je danas potpuno neustavno i nelegitimno, opštini Šamac uskraćena tranša od 105.000 maraka javnih prihoda, što u potpunosti dovodi u pitanje poslovanje opštine Šamac, od isplate plata do uskraćivanja redovnih primanja boračkim i socijalnim kategorijama, učenicima i studentima, javnim preduzećima i ustanovama što je dodatno usložnjeno aktuelnom epidemijom virusa korona.

“Ovo je problem koji smo naslijedili od prethodne garniture vlasti, zato se opravdano postavlja pitanje: zašto Ministarstvo finansija nije reagovalo ranije, nego se čekala 2021. godina? Zašto tadašnji načelnik opštine nije tražio da imovina Hranaprodukta bude vraćena Vladi RS, nakon neuspjele prodaje “Zlatnom piletu”? Zašto se problem ne može riješiti vraćanjem imovine u vlasništvo Vlade RS? I najvažnije pitanje, zašto Ministarstvo finansija ne želi da razgovara sa nama o rješavanju problema?”, kaže Milićević.

Milićević napominje da je i dalje spreman za dijalog, jer građani opštine Šamac ne smiju da trpe zbog osvetničke politike vladajuće garniture vlasti, jer je u Šamcu na vlasti opozicioni SDS.

“Mi smo danas angažovali advokata, jer, napominjem, odluka Ministarstva finansija je potpuno nelegalna i nelegitimna, jer ne postoji nikakav zakonski osnov po kojem se sa računa opštine mogu skinuti sredstva. Tražićemo da se uvede mjera koja će obezbijediti normalno funkcionisanje opštine Šamac, odnosno, da se donese privremena mjera zabrane skidanja sredstava sa računa opštine”, kaže Milićević i dodaje da će opština Šamac podnijeti i tužbu protiv Ministarstva finansija RS da bi spriječili dalje obustavljanje isplate javnih prohoda.

Ovo je očigledan politički obračun sa građanima opštine Šamac, jer je za Banjaluku neoprostivo to što je na lokalnim izborima Milićević pobijedio SNSD-eovog kandidata sa 70: 30 posto glasova. Moral i etika su za režim nepoznati pojmovi, ali ovakav vid političkog obračuna sa neistomišljenicima, koji ugrožava građane cijele opštine, do sada u ovom obimu nije viđen.

(IZVOR: RTV BN)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *