Automobil od švajcarskog Crvenog krsta Cervenom krstu Šamac - Glas Regije

Automobil od švajcarskog Crvenog krsta Cervenom krstu Šamac

Nije učitano

Sekretar Crvenog krsta Šamac Danica Radulović rekla je novinarima da je ova organizacija od švajcarskog Crvenog krsta sa sjedištem u Tuzli dobila automobil u okviru projekta „Zdravlјe i starenje“, čiji je cilј unapređenje zdravlјa i kvaliteta života starijih Šamčana kroz pružanje njege i pomoći u kući, te stvaranja ambijenta za aktivno i zdravo starenje.

Ona je napomenula da je na ovaj način upotpunjen vozni park lokalne organizacije, koja sada ima tri automobila i tri električna bicikla, koji su donacije švajcarskog Crvenog krsta.

Radulovićeva je pojasnila da su prvi automobil dobili u okviru projekta „Pripreme i odgovor na katastrofe“ nakon poplave, a u drugom projektu „Zdravlјe i starenje“, koji je trajao tri godine, dobili su automobil i tri električna bicikla, te danas automobil.

„Projekat „Zdravlјe i starenje“ produžen je za još četiri godine, a potpisan je između lokalnog Crvenog krsta, švajcarskog Crvenog krsta i opštine Šamac, a finansiraju ga 50 odsto opština, 30 odsto Crveni krst Švajcarske i 20 odsto korisnici“, izjavila je Radulovićeva novinarima i dodala da je tokom trajanja ovog projekta kroz Centar za njegu i pomoć u kući prošlo oko 160 korisnika.

Nije učitano

Voditelј u Centru za njegu i pomoć u kući Dragana Sofrenović rekla je da imaju sve veći broj korisnika.

„Obraćaju se korisnici koji su sami i bolesni, takođe i njihove porodice koje nisu u stanju da obavlјaju te svakodnevne aktivnosti u ličnoj higijeni. Tu je zamjena pelena, imamo nepokretne, polupokretne korisnike, lična higijena, pomoć u kući, kupovanje, obavlјanje svih administrativnih poslova koji su im potrebni“, navela je Sofrenovićeva.

„Naš centar ušao je u drugi ciklus koji je nakon tri godine produžen na još četiri godine. Obilazimo cijelu opštinu Šamac i automobili su nam od velikog značaja. Trenutno obilazimo oko 75 korisnika. Stari i nemoćni lјudi trebaju naše usluge. Svakog dana se javlјa sve veći broj potencijalnih korisnika“, rekla je Sofrenovićeva.

Korisnik Centra za pomoć i njegu u kući od septembra prošle godine, invalid u kolicima Milorad Novaković živi sam kao podstanar, ima 180 KM socijalne pomoći i pomaže mu sin.

On je naveo da ga iz Centra obilaze svakodnevno, mjere mu nivo šećera u krvi, pritisak, obavlјaju poslove u kući koje on ne može, te obavlјaju kupovinu prehrambenih namirnica i lijekova.

„Zadovolјan sam uslugama. Ne znam šta bih da nema njih. Usluge su zaista na nivou“, istakao je Novaković.

(IZVOR: Opština Šamac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *